Haikukern Zaanstad e.o.

Jaaroverzicht 2017 van de Zaanse Haikukern

Op 11 januari is onze uitgave “Weerspiegelingen” met een klein officieel tintje gepresenteerd. Hierin staat de weerslag van ons werk in de afgelopen drie jaar. Deze keer waren de tekeningen van Ashti Schuit.

herinneringen,
zachtgroen van jonge blaadjes
waait langs het raam
Rob

We hopen dat we een rustiger jaar tegemoet gaan, waarin er vooral aandacht voor het te bespreken eigen werk is. De besproken haiku van Ans lijkt het startschot hiervoor te geven.

het oude jaar
met veel vuurwerk weggeknald –
het raam kan open

Op 22 februari is Karel Witteveen te gast. Eenmalig helaas, want het tijdstip van de bijeenkomsten blijkt voor hem niet geschikt. Zijn evaluatie laat wel iets zien over ons functioneren – met name de tijd die zakelijke ‘dingen’ in beslag blijken te nemen.

nu het sneeuwt
komen ze uit de kast –
de hondenjasjes
Ans

5 april geeft Loeke een kleine verdieping over haiku’s en senryu’s binnen ons oeuvre, die qua inhoud een tanka- en kyoka-aspect hebben, dat wil zeggen een lyrische en soms een bizarre component. Dat gaf opmerkelijke resultaten, zoals:

in het regenwoud                               de lente ging heen
overal heloranje bloemen –              maar dat zij de zanglijster
mijn hart bloeit op                             nou ook moest meenemen

Corrie                                            Henk

In de bespreking van ingezonden werk was de inzending van Angeline bijzonder en wellicht bizar, versterkt door het vraagteken achter de 2e regel.

houden we contact
na deze lunch op vijf hoog?
mist over de stad

17 mei hield Ria een uitgebreide en persoonlijke verdieping  “Van Tagore tot Basho”.  Zij legde die ook op 3,5 A4-tje (!) vast. Daarin speelt de Tao Te Tjing (boek van de Tao en de innerlijke kracht, geschreven in de 5e eeuw voor Christus) een rol. Toen ze zich nader verdiepte in het Taoïsme ging ze plotseling haiku’s schrijven. Recent ontdekte ze dat in de 6e eeuw het Indiase boeddhisme naar China kwam, daar een verbinding aanging met het Taoïsme, waaruit het Cha’n boeddhisme ontstond, dat naar Japan overstak om te worden tot Zen-boeddhisme en dan bij Basho aan te komen… Tao betekent ‘de weg’, eigenlijk zoals Zen eveneens wordt beschouwd. Verbinding tussen jezelf en iets groters. Zoals in haiku (vrij vertaald, LG) micro (mijzelf) en macro (de wereld/kosmos) ofwel het NU versus het eeuwige. En daar gaat het ons in haiku om.

Een van de besproken haiku’s daarna barst ook van de verwondering

vier ogen kijken me aan
een vlinder op mijn krant
een wonderlijk moment
Annemies

28 juni was ons jaarlijkse uitstapje, ditmaal naar het Zaans Museum. Meer speciaal naar de Verkadefabriek, waar we een rondleiding kregen door een oud-directiesecretaresse. Voor mij als ‘oud-fabrieksmeisje’ een feest der herkenning.

fabrieksvakantie
de machines stilgelegd –
buiten fluit een merel

Loeke

2 augustus houdt Angeline een korte verdieping –als een ‘toefje slagroom op de cake’ zoals zij dat benoemt- over de blog van haar man, die stelt dat “je het gebruik van elk woord en ieder leesteken moet kunnen verklaren” – net zoals Basho al zei: “elk woord telt”. Hij beschrijft in zijn blog het proces van het ontstaan van een haiku van haar. Door de vakantietijd, was niet iedereen aanwezig en waren er minder haiku’s te bespreken.

zeevogelgekrijs
rustig spoelen de golven
over mijn voeten

Ans

6 september is een ‘normale’ haikubijeenkomst, waarin de grootste aandacht naar de bespreking  van haiku’s gaat.

onder mijn schoenen
zuigen klonten klei zich vast –
een wankele gang

Corrie

11 oktober is de verdieping van Loeke, de bespreking van het –achteraf  gebleken door Christine de Vries ingebrachte- boek “The Haiku Apprentice”. Hierin beschrijft de Amerikaans diplomate Abigail Friedman haar toetreding tot en haar ervaringen in een haikukring in Japan. Met name het functioneren van deze haikukring werd verteld.

Daarna onze haiku’s!

akkers besproeien –
een felgekleurde regenboog
in de waterstraal

Corrie

Met als suggestie voor straal  ‘waaier’.

Op 29 november wordt de ontmoetingsdag van de HKN in oktober nabesproken door Ria en Loeke, die verrassend verschillende ervaringen hadden. Zoiets als de besproken haiku van Ria in deze bijeenkomst

ik kom de hoek om
een eik vol gloeiend rood blad
naast het kerkhof

Te veranderen in:

ik kom de hoek om
naast het kerkhof een eik
vol gloeiend rood blad

Een opmerkelijk jaar met wisseling van leden. Henk van der Geest moest zich in het begin al om gezondheidsredenen helaas terugtrekken. Ook Frouwkje Zwanenburg besloot te stoppen met de haikukern. Rob Flipse bleef gewoon komen, Christine de Vries mochten we als nieuw lid begroeten. En de ‘rest’ Loeke Groenendal, Ria Havenstroom, Annemies Hendriks, Angeline Jansen,  Ans Klaassen en Corrie van Tright waren er als altijd.

Februari 2018

Loeke Groenendal

2 thoughts on “Haikukern Zaanstad e.o.

 1. Inge Steenmeijer

  Beste Ans,
  als ik dat mag zeggen.
  Wat een mooie haiku is dit. Het plaatje is niet alleen prachtig verbeeld maar is ook heel voelbaar. De tegenstelling van dat bruisende leven boven en de dood in de graven. De oe-klanken in de tweede en de ij-klanken in de derde regel. Heel mooi.
  Vriendelijke groet
  Inge Steenmeijer
  lid Haiku kern Alphen ad Rijn.

 2. Ans van der Zon

  Hallo Inge (zeg ik gewoon maar)
  Afgelopen woensdag hadden we kern bijeenkomst en kraag ik te horen dat er iemand(jij) gereageerd had op mijn haiku. Ik was blij verrast.
  Dank je wel.
  Met groet
  Ans van der Zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *