Haikukern Zaanstad e.o.

Jaarverslag 2016

Door Loeke Groenendal

 1. Onze kern is in 2001 opgericht, en komt eens in de 6 weken op woensdagmiddag bij elkaar. Wij hebben m.i.v. 2015 geen vaste coördinator, maar op elke bijeenkomst een dagvoorzitter die wel of niet ook de ‘verdieping’ geeft. Dat kan een korte inleiding zijn, soms een workshop over een thema of over een aspect van haiku en aanverwante vormen.
 2. De geciteerde haiku’s zijn in de eerste versie in dit verslag opgenomen. Of en hoe deze na de bijeenkomst door de dichter(es) veranderd zijn is in de meeste gevallen onbekend.
  De gedichten worden sinds 2015 anoniem ingezonden.
 3. Onze bundel “Weerspiegelingen” is inmiddels op 11 januari 2017 in de kern gepresenteerd. Het is de 6e uitgave van de kern, maar onze vierde bundel, naast een leporello en een boekenlegger. Wij realiseren eens in de ongeveer drie jaar een kleine uitgave van ons werk.

Het was een afwisselend, interessant en soms turbulent jaar 2016, dat werd afgesloten met minder leden dan waarmee het jaar begon.
Hoewel Ada Suir in 2015 afscheid van ons had genomen, wilde zij graag op de hoogte blijven van onze activiteiten. Zij overleed voor ons toch plotseling op 12 juli 2016 op 92-jarige leeftijd (zie ook het IM op deze website en het Winternummer 2016 van Vuursteen).
Rob Flipse is sinds oktober gastlid geworden en zal minder vaak aanwezig kunnen zijn, vanwege zijn verhuizing naar Overijssel.
Gerda Hooijberg heeft jammer genoeg om gezondheidsredenen onze kern verlaten en op 11 januari 2017 officieel afscheid genomen.
Frouwkje Zwanenburg heeft zich eveneens om gezondheidsredenen (tijdelijk) teruggetrokken.
Op dit moment zijn we met z’n zevenen:

Henk van der Geest (Amsterdam), Loeke Groenendal (Amstelveen), Ria Havenstroom (Monnickendam), Annemies Hendriks (Zaandam), Angeline Jansen (Amsterdam), Ans Klaassen (Wormer), Corrie van Tright (Zaandam)

Contactadres: Ria Havenstroom
Burg. Versteegstraat 31, 1141 TM Monnickendam
0299-653484; riahavenstroom@gmail.com

In chronologische volgorde een korte indruk van de kernbijeenkomsten in 2016.

6 januari
Evaluatie over 2015 en afspraken wie wat gaat doen in 2016 binnen de kern, waarna bespreking van de ingezonden haiku’s. De eerste ontmoeting werd afgesloten met een nieuwjaarsdrankje.

ik blaas de kaars uit
achter een donker venster
de sterrenhemel

                                                                                                            Henk van der Geest

17 februari
Henk van der Geest houdt een verdieping over “Zen en de haiku van Basho”, waarin hij o.a. vertelt dat Basho na een vraag van zijn Zenleraar opeens in de avondstilte een plons in het water hoorde. De beroemde kikkerhaiku was geboren. Basho zei op een later tijdstip: “Hokku (later haiku) is eenvoudig wat hiér gebeurt op déze speciale plaats op dít speciale moment”.
Na gedachten hierover te hebben gedeeld, werden de haiku’s besproken.

herinnering –
een steen ketst op het water
voor hij zinkt

                                                                                                            Angeline Jansen

9 maart
Loeke Groenendal geeft een workshop om ter plekke n.a.v. een opgegeven door haar uitgezochte haiku van iedereen een solo-renga, haiku- of tankasuite of korte haibun te schrijven binnen 22 minuten.
Dit gaf verrassende resultaten die werden voorgelezen en later gebundeld.

weet waar je schuilt
het regent onder de kruin
van de robinia

zijn verwarde haren zijn
weggespoeld met rode wijn
etcetera

                                                                                                            Rob Flipse

11 mei
Gerda Hooijberg heeft van tevoren gevraagd een tanka/kyoka ter bespreking in te sturen en licht –voordat hiermee wordt begonnen- kort toe wat de aspecten voor het schrijven hiervan (kunnen) zijn – ook n.a.v. het artikel van Karel Hellemans “Tanka – een inleiding”.

met het blaasorkest
hossen de kinderen
in de carnavalsoptocht –
op de klokkentoren
klepperen de ooievaars

                                                                                                            Corrie van Tright

22 juni
Ons jaarlijkse uitje, verzorgd door Ans (voorheen Van der Zon) Klaassen gaat naar de schilderes Joanne Zegers in Zaandijk. Zij laat ons naar schilderijen KIJKEN en ervaren. En geeft daarna een foto-opdracht met als thema TOEVAL.
Een middag vol verrassingen en elkaar op een andere wijze leren kennen.

3 augustus
Rob Flipse verzorgt een renga-sessie, waarin hij de ‘voorzitter” is. Hij geeft als starthaiku:

hollandse lente
mensen achter de duinen
met bloembolkoppen

waarop iedereen een vers van 2 regels associeerde. Deze werden door Rob voorgelezen; eentje werd uitgekozen voor opname in de renga, waarna het proces zich herhaalde.
De voorzitter is daarna gemachtigd om –kleine- veranderingen in de verzen aan te brengen en de renga te verlengen met niet tijdens de sessie direct uitgekozen verzen, waardoor de reeks fraaier kan worden.

7 september
Onder leiding van Annemies Hendriks zijn de ingestuurde haiku’s besproken. In de regel bespreken wij geen haiku’s van afwezige leden. Deze keer wel, maar gaandeweg kwamen wij tot de conclusie dat het eigenlijk te lastig is. Na al het ingebrachte ‘commentaar’ kan er niet worden getoetst met de dichter(es).

mijn geliefde kijkt zuur
de in zijn mond gestopte vrucht
iets te vroeg geplukt

                                                                                                            Ans Klaassen

19 oktober
Angeline Jansen vertelt over het Japanse begrip “mono no aware”. Haar ‘conclusie’ na bestudering hiervan is “dat al sinds de 12e eeuw een goed literair werk in de Japanse traditie en dus ook een goede haiku is opgebouwd uit: de dingen en hun zijn, verhevenheid en humor; dat alles gedrenkt in melancholie.”
Na de pauze hebben we gekeken of deze kenmerken waren terug te vinden in onze eigen haiku’s.

te paard door de stad
stopt ze bij het postkantoor
eventjes pinnen

                                                                                                            Frouwkje Zwanenburg

30 november
Onder het dagvoorzitterschap van Frouwkje wordt het nieuwe schema van 2017 (data – dagvoorzitters – verdiepers) vastgelegd èn de afronding van ons nieuwe bundeltje “Weerspiegelingen” besproken.
Als gast was Kiyo Fujiki aanwezig die op de ontmoetingsdag een bespreking over “tanka” heeft gehouden. Haar (Japanse) visie op ons werk gaf een extra dimensie.

op perron zeven
komt een stroom mensen naderbij
één vrouw glimlacht naar mij

                                                                                                            Ria Havenstroom

2 gedachten over “Haikukern Zaanstad e.o.

 1. Inge Steenmeijer

  Beste Ans,
  als ik dat mag zeggen.
  Wat een mooie haiku is dit. Het plaatje is niet alleen prachtig verbeeld maar is ook heel voelbaar. De tegenstelling van dat bruisende leven boven en de dood in de graven. De oe-klanken in de tweede en de ij-klanken in de derde regel. Heel mooi.
  Vriendelijke groet
  Inge Steenmeijer
  lid Haiku kern Alphen ad Rijn.

 2. Ans van der Zon

  Hallo Inge (zeg ik gewoon maar)
  Afgelopen woensdag hadden we kern bijeenkomst en kraag ik te horen dat er iemand(jij) gereageerd had op mijn haiku. Ik was blij verrast.
  Dank je wel.
  Met groet
  Ans van der Zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *