Haikukern Zaanstad e.o.

Terugblik 2018 van de Zaanse Haikukern

Het is al weer zomer 2019, een goed moment om terug te kijken op wat er de afgelopen anderhalf jaar in onze haikukern Zaanstad e.o.passeerde.

Formeel zijn er op dit moment acht leden, maar één lid woont inmiddels ver weg en is niet altijd aanwezig bij onze bijeenkomsten. Een ander lid doet vanwege ziekte op dit moment schriftelijk mee, daardoor ook zijn de bijeenkomsten vanuit het Zaanse –voorlopig- verhuisd naar Amstelveen.

Onze bijeenkomsten vinden éénmaal in de zes weken plaats op woensdagmiddag. De haiku’s worden anoniem ingestuurd om deze zo objectief mogelijk te kunnen bespreken. Regelmatig wordt naast de bespreking van haiku’s een korte verdieping over een haiku gerelateerd  onderwerp gehouden. Soms is er een workshop.

In dit verslag benoemen we de bijeenkomsten met die extra’s, te beginnen met de bijeenkomst van mei 2019 en vervolgens terug naar januari 2018.

22 mei 2019 was er onderzoek/verdieping over de haikusuite, mede naar aanleiding van de Paul Mercken wedstrijd. Er bleek weinig Nederlandstalige informatie te bestaan. We hebben dankbaar gebruik gemaakt van een tekst die Arnold Vermeeren voor de Rotterdamse kern had gemaakt over Tankasuites. Dit werd mogelijk doordat één van onze leden een keer meedeed aan een bijeenkomst van de gastvrije Rotterdamse kern.

Een aantal van ons had zich al eerder haikusuites gemaakt. Deze middag  spoorde een paar leden aan werkelijk aan de wedstrijd deel te nemen.

 16 januari 2019 hadden we een haikusessie  ‘op z’n Japans’, zoals beschreven in het Engelstalige boek “The Haiku Apprentice” van Abigail Friedman. Zij was werkzaam op de ambassade in Tokyo en werd gedurende haar verblijf lid van een Japanse haikukern. Voor de geïnteresseerde haiku-adepten een aanbevelingswaardig boek met een inkijkje hoe het daar anders toegaat dan bij ons. In Japan is het gebruikelijk dat de ‘haikumeester(es)’ zijn/haar professionele visie geeft, in Nederland kennen we zo’n gebruik niet.

Van tevoren had iedereen drie anonieme haiku’s aangeleverd, die op kaartjes zijn uitgetikt. Deze kaartjes werden gehusseld en in de groep doorgegeven. Per haiku was er 1 minuut om te beoordelen. Heel anders dan een nauwkeurige bestudering vooraf dus! De haiku’s die je raakten werden genoteerd. Aan het eind werden de alle haiku’s voorgelezen door de ‘leider’.

Per haiku stond de dichter(es) op en daarna degenen die deze haiku hadden uitgekozen. Eventuele korte opmerkingen/suggesties werden besproken.

24 oktober 2018 aan de hand van een aantal publicaties werden de omschrijvingen van haiku en tanka besproken en Japanse begrippen met betrekking tot haiku’s zoals: fueki = het onveranderlijke, de eeuwigheid; ryuko = het vluchtige, het vergankelijke; wabi = onopgesmukte schoonheid in harmonie met de natuur; sabi = eenvoud, sereniteit, eenzaamheid; wabi-sabi = vergankelijke schoonheid; enso =zen-cirkel; yugen = één met de natuur, mist, mysterieus. Een leerzame (opfris)cursus voor de leden.

27 juni 2018 verdieping over de haibun naar aanleiding van de vele publicaties in Vuursteen de laatste jaren. De verdieper gaf kort en bondig definities/opvattingen/verhoudingen proza-haiku weer en had aan de hand daarvan twee haibuns uit Vuursteen gekozen om daarover te discussiëren. Dit leidde zowel tekstueel als inhoudelijk tot levendige reacties. Binnen onze kern worden weinig haibuns ingebracht. Mogelijk komt dit, naast individuele voorkeur, door het idee dat het bespreken van proza lastiger is dan van gedichten.

11 april 2018 was geheel gewijd aan de vraag ingebracht door het nieuwe kernlid Christine de Vries, die door omstandigheden maar kort heeft deelgenomen: ‘hoe lezen we haiku?’ Voor de bijeenkomst had ieder lid deze vraag in een a4tje beantwoord, na het gesprek hierover werden de a4tjes rondgedeeld. Het was zeer zinvol om je dit –soms na jaren- eens te realiseren en uit te wisselen. Het ging niet om het lezen sec, maar ook om de uitwisseling met anderen (oraal, schriftelijk, telefonisch, digitaal of anderszins). Een aanrader.

17 januari 2018 het accent lag in deze bijeenkomst op het schrijven van nieuwjaarshaiku’s met als opgegeven eerste regel: op nieuwjaarsmorgen. Nieuwjaar is in Japan immers het vijfde seizoen.  Bertus Aafjes schreef al in zijn rechter Ooka boeken over diens verzameling nieuwjaarshaiku’s. De ingezonden haiku’s leverden een verscheidenheid aan belevingen op.

Tot slot één haiku van de (ex)leden van onze kern, zoals die in de afgelopen anderhalf jaar zijn ingeleverd.

meditatie
een merel zingt boven
mijn aandacht uit
Hinke Bruinsma, Amsterdam – lid sinds 11 april 2018

lentebries wordt wind –
verwaaid de hersenspinsels
in mijn bovenkamer
Annemies-Latour, Zaandam

ik steek mijn neus
in een geurende meidoorn
hij steekt terug
Loeke Groenendal, Amstelveen

schelpen en zeewier
krakend onder mijn voeten
-stilte van het strand
Ans Klaassen, Wormer

op de kademuur
zitten stadsduiven te chillen
mensen rennen langs
Ria Havenstroom, Monnickendam

de dag zo voorbij
er zitten blauwe gaten
in de grijze lucht
Rob Flipse, Kalenberg

die boze buren –
naast hun voordeur staat
een boeddhabeeld
Angelina Jansen, Amsterdam

besneeuwd kerkhof
langs het pad naar het graf bloeit
een toverhazelaar
Corrie van Tright, Zaandam

we spraken, aten
kaarsen brandden langzaam op
-van oud naar nieuw
Frouwkje Zwanenburg, Edam – afscheid 28 februari 2018

op nieuwjaarsmorgen
de voortuin is vuurrood
ik pak de bezem
Christine de Vries, Alkmaar – vertrek zomer 2018

Er is ruimte voor nieuwe leden. Woont u in Noord-Holland en heeft u belangstelling, neem dan contact op met Ria Havenstroom (riahavenstroom@gmail.com of 0299 – 653484)

Augustus 2019
Loeke Groenendal
namens de Haikukern Zaanstad e.o.

2 gedachten over “Haikukern Zaanstad e.o.

 1. Inge Steenmeijer

  Beste Ans,
  als ik dat mag zeggen.
  Wat een mooie haiku is dit. Het plaatje is niet alleen prachtig verbeeld maar is ook heel voelbaar. De tegenstelling van dat bruisende leven boven en de dood in de graven. De oe-klanken in de tweede en de ij-klanken in de derde regel. Heel mooi.
  Vriendelijke groet
  Inge Steenmeijer
  lid Haiku kern Alphen ad Rijn.

 2. Ans van der Zon

  Hallo Inge (zeg ik gewoon maar)
  Afgelopen woensdag hadden we kern bijeenkomst en kraag ik te horen dat er iemand(jij) gereageerd had op mijn haiku. Ik was blij verrast.
  Dank je wel.
  Met groet
  Ans van der Zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *