Geert Verbeke – Schakende heremieten

Geert Verbeke - schakende heremietendoor Ferre Denis

Schakende heremieten over haiku’s en tanka’s schrijven
Uitgave: Empty Sky
120 pagina’s
Sterk gewijzigde herdruk met een voorwoord van Mark Meekers.

In de bundel worden haiku’s van gastdichters aangehaald onder anderen van Christine Beeckmans, Ad Beenackers, Jan Bontje, Bouwe Brouwer, Simon Buschman, Willy Cuvelier, Riet De Bakker, Saskia de Boer, Ferre Denis, Hubert De Splenter, Marian de Wit, Leo Dumon, Ria Giskes, Ludo Haesaerts, Marc Hendrickx, Michel Martinus, Mark Meekers, Jenny Ovaere, Hetty Rietveld, Guido Ruyssinck, Frans Terryn, Ben van ’t Land, Nicole Van Overstraeten, Walter Vereert-brugghen en Jean-Marie Werrebrouck.

Citaat uit Schakende Heremieten: Boekbesprekingen neemt men best enkel voor kennisgeving aan…

Uit de intro van Mark Meekers:

  • Geert Verbeke bekleedt in de wereld van haiku’s, tanka’s en aanverwante oosterse dichtvormen een aparte plaats. Hij heeft een eigen stijl, een eigen karakter herkenbaar aan originaliteit en geestelijke verfijning: hij is een selfmade man, ‘authentiek en doorleefd’.
  • Zijn werk getuigt van een ruime visie en belezenheid. De weerslag van zijn reizen hoor je in zijn verzen die als klankschalen van verre landen resoneren. Hij zingt geen typische ‘Vlaamse liedjes’, maar zijn gedichten horen bij de wereldmuziek.
  • Hij neemt niet klakkeloos mentaliteit en regels van het genre over, maar stelt ze in vraag en staat er kritisch tegenover zonder in negativisme te vervallen.

op het nachttafeltje
een koperen Boeddha
en ma’s valse tanden

ondergaande zon
nu alle vogels zwijgen
neemt hij zijn banjo
van op de bank in de tuin
droomt hij zich jaren jonger

Schakende Heremieten is een stijlvolle, professioneel gebrachte publicatie, die de lezer meermaals verrast door zijn verbluffende zetten.’ Aldus Mark Meekers. Dit laatste citaat is een prima samenvatting van deze bundel waar ik me volledig bij aansluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *