Hoe schrijf ik een Haiku

Stap 1. Sta open voor verwondering en gebruik al je zintuigen

Een goed begin is om open te staan voor verwondering. Zet je zintuigen open. Probeer ontvankelijk te zijn voor de juiste ingeving. Wellicht zijn er woorden op zoek naar jou? Meditatie kan helpen maar een lekkere wandeling ook. Kijk ook eens op de webpagina Wat is een Haiku? Dat je thuis ook open kan zijn, lees je in deze haiku van Willem Hussem:

Het druppelen van
een waterkraan benadrukt
de stilte in huis

Stap 2. Schrijf je Haiku direct op

Je eerste gedachten kunnen makkelijk vervliegen, dus neem een opschrijfboekje mee. Of schrijf je haiku direct op je mobiele telefoon. Hou het eenvoudig. De meeste mensen zijn geneigd een haiku te ingewikkeld te maken. Dat een beeld veel kan zeggen, bewijst deze haiku van Gerrit Wassing:

Scherven wiegelen
op het Wad – de zon is in
stukken gevallen

Stap 3. Laat je Haiku rusten en durf te herschrijven

Een haiku is pas af als hij af is. Dat kan soms lang duren. Geef het de tijd. Een goede wijn moet ook rijpen. Het meerdere malen herschrijven van een zelfde haiku is heel normaal. Het is leuk en leerzaam om oudere versies te bewaren. Ook de oude Japanse meesters herschreven hun haiku. Taal blijft in beweging. Onderstaande haiku is van de boeddhistische non Chiyo (1701-1775)

Gebroken bloesem
ook aan de hand die haar brak
geeft zij haar geuren

Stap 4. Test je Haiku door deze hardop te lezen

Natuurlijk wil je dat je haiku een mooi gedicht wordt. Je kunt je haiku testen door deze hardop voor te lezen. Hoe klinkt dat? Een ‘vlinder’ klinkt anders dan een ‘nijlpaard’. Er zijn veel haiku’s over vlinders, maar slechts weinig over nijlpaarden. Veel mensen houden van haiku’s omdat de onderwerpen klein en lief zijn. Dat mag, maar dat hoeft niet. Belangrijk is dat je durft kritisch te zijn op je eigen haiku. Durf in de spiegel te kijken. Een goed voorbeeld hiervan is onderstaande haiku van Shiki (1867-1902).

Blik in de spiegel –
de prostituee ziet dat
de herfst nabij is

Stap 5. Vraag feedback

Organiseer je eigen feedback. Als je er klaar voor bent, laat dan je haiku door een ander lezen. Niet iedereen kan echter goede feedback geven. Kies iemand die het beste met je voor heeft. Je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij Haiku Kring Nederland. Er zijn in Nederland lokale haiku kernen en er is een haiku werkplaats op facebook. Maar wat je ook doet, doe het met liefde voor haiku. Onderstaande haiku is van Frans Terryn.

Voor het eerst samen
naar verre sterren staren
elkaars hemel zien

Meer Haiku? Klik op onderstaande links: