Paul Mercken aanmoedigingsprijs 2024: Tanrenga haiku wedstrijd voor duo’s

Het thema voor de ‘Paul Mercken Aanmoedigingsprijs’ voor het jaar 2024 is ‘tanrenga‘. In de Japanse poëzie is een renga een kettinggedicht die door diverse dichters geschreven wordt. Tanrenga (短連歌) is de kortste vorm en kan vrij vertaald worden met ‘kort kettinggedicht’. Een kort gedicht waarin twee dichters verbonden zijn door associaties in het denken.

De tanrenga lijkt in verschijningsvorm veel op de tanka, maar wordt door twee verschillende dichters geschreven. Een eerste dichter schrijft de eerste drie regels bestaande uit circa 5-7-5 lettergrepen. Een tweede dichter sluit aan met twee regels van circa 7 lettergrepen, in een poëtische dialoog. Een voorbeeld ter illustratie:

na het kampvuur
ondanks de muskieten
een rustige nacht

vanuit hun slaapzakken
staren ze naar de sterren

Tanrenga Haikuwedstrijd voor Duo's 2024

Opgave:
Zoek een collega haikudichter waar je een duo mee gaat vormen. Maak als duo een tanrenga. Jullie mogen zelf beslissen wie welke strofes gaat schrijven. Van belang is dat je op elkaar reageert en als duo inzendt. Voor de winnaars zijn mooie geldprijzen beschikbaar. Het winnende duo ontvangt 250 euro. Voor de tweede en derde prijs zijn respectievelijk 150 en 100 euro beschikbaar. Hieronder het wedstrijdreglement:

  • Maximaal twee tanrenga’s per duo. Een duo bestaat uit twee verschillende personen.
  • Een persoon mag aan meerdere duo’s meedoen.
  • De tanrenga is Nederlandstalig en mag niet eerder in het openbaar domein gepubliceerd zijn.
  • Strikte toepassing van klassieke haikuregels, zoals 5-7-5 lettergrepen en een seizoenswoord, is niet vereist.
  • De jury van deze wedstrijd bestaat uit Marian Poyck en Inge Steenmeijer. Lodewijk Ouwehand verzorgt het wedstrijdsecretariaat.
  • Over de uitslag kan niet gecommuniceerd worden.
  • De prijsuitreiking is tijdens de Haiku-Ontmoetingsdag die op zondag 27 oktober 2024 in Antwerpen/Wilrijk georganiseerd wordt. Prijswinnaars ontvangen hiervoor tijdig een e-mailbericht. Als je geen bericht ontvangt, dan betekent dit dat jouw inzending helaas niet tot de prijswinnaars behoort.
  • De uiterste inzenddatum is 1 augustus 2024.

De smaak te pakken? Meedoen aan meer schrijfwedstrijden? Kijk ook eens op: