Haibun Wedstrijd 2020

De ‘Paul Mercken Aanmoedigingsprijs’ voor het jaar 2020 is een haibunwedstrijd. Bij zijn terugtreden uit het bestuur in 2017 van de Haiku Kring Nederland heeft Paul Mercken een mooi geldbedrag ter beschikking gesteld. Hij gaf de opdracht mee om daar gedurende tien jaar iets mee te organiseren ‘in de competitieve sfeer’. De keuze is hierbij aan het bestuur, en betreft alle denkbare zaken aangaande promotie, verspreiding en beoefening van Japanse dichtvormen in het Nederlands taalgebied.

Voor het jaar 2020 schrijft het bestuur van de Haiku Kring Nederland een haibunwedstrijd uit. Een haibun is een vorm van Japanse dichtkunst waarin zowel proza als poëzie aanwezig zijn. Een haibun hanteert beknopt maar beeldrijk proza waarin één of meer haiku’s/tanka’s zijn verwerkt. Het streven is om het proza en de poëzie in een spannende verhouding tot elkaar te laten staan, zodat de lezer nog een beetje moet nadenken over het verband. In Vuursteen zijn vele goede voorbeelden van haibuns te vinden ter inspiratie.

Voor de winnaars zijn mooie geldprijzen beschikbaar. De winnaar ontvangt 250 euro. Voor de tweede en derde prijs zijn respectievelijk 150 en 100 euro beschikbaar. Hieronder het wedstrijdreglement:

  • Maximaal één Nederlandstalige haibun per persoon.
  • In de haibun zijn minimaal één haiku/tanka en maximaal drie haiku’s/tanka’s verwerkt.
  • De haibun mag niet eerder in het openbaar domein gepubliceerd zijn. De besloten facebook werkplaats van HKN hoort niet tot het openbaar domein.
  • Strikte toepassing van klassieke haiku regels, zoals 5-7-5 lettergrepen en een seizoenwoord, is niet vereist.
  • De jury van de haibun wedstrijd bestaat uit: Ria Giskes en Marian Poyck. Lodewijk Ouwehand verzorgt het wedstrijdsecretariaat.
  • Over de uitslag kan niet gecommuniceerd worden.
  • De prijsuitreiking is tijdens de HKN ontmoetingsdag op 17 oktober 2020.
  • De uiterste inzenddatum is 1 augustus 2020.

Meedoen is eenvoudig. U kunt uw haibun inzenden via onderstaand formulier:

Uw voornaam (verplicht veld):

Uw achternaam (verplicht veld):

Uw E-mailadres (verplicht veld):

Uw Haibun (verplicht veld):

Vul onderstaande code in (verplicht veld):
captcha

De smaak te pakken? Meedoen aan meer schrijfwedstrijden? Kijk ook eens op: