Paul Mercken aanmoedigingsprijs 2023: Wabi-Sabi Haiku

De ‘Paul Mercken Aanmoedigingsprijs’ voor het jaar 2023 is een haikuwedstrijd met als thema: Wabi-Sabi en waarbij een aantal beelden van de tentoonstelling:
‘Wabi-Sabi. Japanse esthetiek in fotografie en keramiek’ als uitgangspunt dient.
(https://www.sieboldhuis.org/tentoonstellingen/wabi-sabi-japanse-esthetiek-in-fotografie-en-keramiek).

De schoonheid van het niet perfecte. (侘び 寂び)
Wabi-Sabi is een eeuwenoude benaderingswijze uit het verre oosten met betrekking tot herontdekte waarden van schoonheid die de natuur als voorbeeld neemt. Schoonheid zit niet in de perfectie, maar in het uniek zijn. Het uitgangspunt is het waarderen van het moment, elk moment in het heden is uniek. Waarbij het begrip Wabi een onbestemd gevoel oproept van hunkering, melancholie en verlatenheid. En Sabi de vluchtigheid van het moment weergeeft, alles verandert, niets blijft zoals het is en alles vindt zijn einde. Sabi betekent dat je je niet verzet tegen de verandering, maar als natuurlijk onderdeel van het leven accepteert. Wabi-Sabi is het leven als geheel zien vanuit een ander bewustzijn; niet verzetten tegen de verandering, maar als natuurlijk onderdeel van het leven accepteren. De momenten opmerken waar je aandacht naar getrokken wordt en je onttrekken uit de dagelijkse sleur.

let op: de uiterste inzenddatum is verstreken. Je kunt geen haiku meer inzenden.

Opgave:
Maak één haiku waarbij de Wabi-Sabi gedachte tot uiting. Neem als uitgangspunt voor de te schrijven haiku:
– De Wabi-Sabi gedachte
– Eén van volgende vier beelden uit de tentoonstelling van het Sieboldhuis: Ohira Shingo (Keramiek), Nobuyuki Kobayashi (Foto’s), Horie Mika (Cyanotype) of Naoyuki Ogino (Foto’s).

Voor de winnaars zijn mooie geldprijzen beschikbaar. De winnaar ontvangt 250 euro. Voor de tweede en derde prijs zijn respectievelijk 150 en 100 euro beschikbaar. Hieronder het wedstrijdreglement:

  • Maximaal één Nederlandstalige haiku per persoon.
  • De haiku mag niet eerder in het openbaar domein gepubliceerd zijn.
  • Strikte toepassing van klassieke haikuregels, zoals 5-7-5 lettergrepen en een seizoenswoord, is niet vereist.
  • De jury van de haikuwedstrijd bestaat uit: Jan Guichelaar en Arie de Kluijver. Lodewijk Ouwehand verzorgt het wedstrijdsecretariaat.
  • Over de uitslag kan niet gecommuniceerd worden.
  • De prijsuitreiking is tijdens de Haiku-Ontmoetingsdag die op 7 oktober in Utrecht georganiseerd wordt. Prijswinnaars ontvangen hiervoor tijdig een e-mailbericht. Als je geen bericht ontvangt, dan betekent dit dat jouw inzending helaas niet tot de prijswinnaars behoord.
  • De uiterste inzenddatum is 1 augustus 2023.

De smaak te pakken? Meedoen aan meer schrijfwedstrijden? Kijk ook eens op: