hé! witte geranium

Jean Antonini, hé! géranium blanc – hey! white geranium – hé! witte geranium.
Uitgave: ’t Schrijverke, ’s Hertogenbosch, 2010.
ISBN 978-94-90607-04-3.
Vertalingen: R. Bateman, M. Verhart. Omslag : Max Verhart.
Verschenen in de ‘Schrijverkes’ reeks (10 x 7,3 cm, 48 pp.).

In de vorige twee nummers van Vuursteen verscheen in twee delen het artikel Jean Antonini en de onttakeling van de taal, geschreven door Max Verhart. In de Schrijverkes-reeks van uitgeverij ’t Schrijverke, verscheen deze bundel van 40 haiku’s van Jean Antonini, steeds in drie talen (Frans, Engels, Nederlands); één haiku (in drie talen) per bladzijde. De haiku’s zijn per maand geordend, maar alleen voor de maanden mei, juni, september, oktober, februari, juni en september (in die volgorde). Het aantal haiku’s per maand verschilt nogal. Eén bladzijde (in of na de maand oktober) heeft als kop A /To/Voor Marie-Thérèse Ponceau.

In het voorwoord van de bundel vertelt Verhart dat Antonini op het intenationaal haikufestival in Gent (september 2010) een reeks haiku’s over geraniums voordroeg. Die haiku’s waren ontstaan in een periode van twee jaar waarin Antonini regelmatig over geraniums schreef (zie ook het eerste deel van het artikel Jean Antonini en de onttakeling van de taal hierover). Eerder verschenen deze haiku’s (in twee talen) in een ander boek van Antonini, verspreid tussen andere haiku’s. In de nu verschenen bundel zijn ze bij elkaar gezet.

De bundel bevat een rijke diversiteit aan haiku’s, maar allemaal gaan ze over geraniums. Veel haiku’s zijn niet-traditioneel te noemen en soms ook niet zonder meer te begrijpen. Het artikel over Antonini* er nog eens op naslaan, kan dan helpen. Het is een bijzondere ervaring om je door Antonini mee te laten slepen in zijn langdurig focussen op deze kamerplant. Ter illustratie van de diversiteit aan vormen volgen hier drie haiku’s uit de bundel.

Een blaadje valt, nog een
is het al herfst, liefste ?
de auto netjes geparkeerd

Het ik verknippen                                          De geraniums
nee gera grond vinger oh ja                         zijn langzaamaan gaan wortelen
nium liefde dieper                                         in mijn leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *