Kees Buurman – Een cirkel in ‘t zand

Kees Buurman - een cirkel in het lichtOndertitel: Haiku senryu
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Uitgegeven in: 1982
Aantal pagina’s: 64
ISBN: 90 236 7455 3

Een leeggewaaid strand;
een helmspriet trekt bij mijn voet
een cirkel in ‘t zand

Geruis van de stad,
in plakjes, dun gesneden,
door de kloosterbel

Tekst binnenflap

De dichter aan het woord

Evenals voor het maken van een schilderij of tekening, ben ik voor het maken van een haiku stil, open en onbevangen. Dat is nodig om de ervaring zo ongerept mogelijk binnen te krijgen.
Ongerept, daarmee bedoel ik niet verstoord, niet ingekleurd door mijn interpretatie. In haiku hoort geen interpretatie. Je zegt in haiku niet of iets mooi of lelijk is, of wat je ermee bedoelt te zeggen. Je geeft alleen je ervaring weer. Bij het maken ben je zelf zo min mogelijk aanwezig.
Als schilder stel ik me op dezelfde manier op.

Het gaat om het treffen van de symboliek. De Japanse cultuur kent als traditie een uiterst verfijnde vorm van symboliek. Je vindt hiervan treffende voorbeelden bij de traditionele toneelkunst zoals Noh en Bunraka en de thee-ceremonie, kalligrafie en haiku-dichtkunst.
In de loop der eeuwn heeft de Japanner zijn subtiele zintuigelijkheid getraind om in uiterst abstracte vormen de diepere betekenis te ontdekken.

Bij haiku liggen de uitgangspunten vast. Al is het alleen maar de vorm: drie regels opgebouwd uit zeventien klinkende lettergrepen, waarbij de eerste regel vijf lettergrepen moet bevatten, de tweede zeven en de derde weer vijf. Een haiku heeft de natuur tot onderwerp en geeft in uiterste eenvoudige woorden één ogenblikkelijke ervaring weer. In de haiku zit een seizoenelement verweven. Senryu daarentegen is een wat vrijere, meer volkse variant op de haiku, waarin bijvoorbeeld personen kunnen worden beschreven, politieke of satirische uitspraken gedaan.

Haiku: er staat niet wat er staat, je leest niet wat je leest. Dat is wat me zo aantrekt in deze dichtvorm. Het is ook schilderen met woorden op een zeer figuratieve manier, terwijl het niet om de figuratie gaat. ik schrijf haiku zoals ik schilder en ik schilder zoals ik boogsciet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *