Ledig erf, stel mij niet teleur

Ondertitel: Eenvoudige poëzie voor intelligente mensen
Uitgegeven in: 2010
Uitgever: Uitgeverij IJzer
Aantal pagina’s: 854
ISBN: 978 90 8684 056 4
Formaat: 17 x 19,4 x 6,2 cm
Gewicht: 2780 gram
Ledig erf - Ad Beenackers

Ondanks het grote, onhandige formaat, ondanks het feit dat deze uitgave moeilijk in de hand ligt, is dit een boek dat alle aandacht verdient. Zeker als u zich een intelligente lezer waant.

De auteur beschrijft in meer dan 1400 dichtregels, 600 korte gedichten al wat zijn aandacht heeft gekregen: 250 onderwerpen passeren de revue, gaande van Geluk en genot, Wilhelmina, Heilige Stoel, Gesluierde vrouwen, Drie potjes jam, Afghanistan, Runderkarbonade tot de Kruisweg.

Niet de grote variatie van onderwerpen is van belang wel het feit dat hij aan al die items enkele dichtregels wijdt. Nog belangrijker is de manier waarop hij ze verwoordt. Hij laat ons meedenken in welke vorm het gegeven best verwerkt wordt tot een aanvaardbare, degelijke dichtregel of tot een kortgedicht. Hij zal een kort gedicht tot haiku transformeren of omgekeerd. En hij laat de lezer mee genieten hoe hij van de ene vorm tot de andere komt.

Kortgedicht, eenregelgedicht, aforisme, haiku, tanka, kyoka, het komt allemaal aan bod.

De speelsheid waarmee hij onderwerpen aansnijdt, het gemak waarmee hij delicate zaken aanpakt, is een waar intellectueel genoegen voor de lezer.

Citaat : Het schrijven van haiku’s is een kwestie van ontdekken of herontdekken, zich eigen maken en houden van. Dat hoeft zich uiteraard niet te beperken tot natuurverschijnselen, zoals vaak wordt beweerd: alles waar een zekere bekoring van uitgaat, komt ervoor in aanmerking. Gezien vanuit de lezer, is het de haiku die ergens een nieuw licht op moet laten schijnen:

Ik las een haiku
en ontdekte een vlinder
die ik al kende.

De auteur geeft tussen de gedichten commentaar. Dit geeft een verhelderende blik op het gegeven: proza en poëzie, ze vullen elkaar aan, ze verrijken elkaar.
De teksten worden opgevrolijkt met tweehonderd tekeningen van de auteur, speciaal voor dit boek gemaakt.

Kortom: een boek zwaar van vorm; licht, speels, spiritueel, poëtisch, intellectueel van inhoud. Een boek om af en toe open te slaan en te genieten.

De preek van de imam –
alsof hij zijn gehoor geselt
met giftige slangen.

Visioen

De vis, die op het droge lag
begreep meteen dat hij de hemel zag.

Het geluk verhoogt het genot:
omgekeerd maakt juist het genot
zo vaak het geluk kapot.

Schrijf je voor de liefhebbers,
dan mis je de keurmeesters;
schrijf je voor de keurmeesters,
dan mis je de liefhebbers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *