Geert Verbeke – Toetsbaar

Geert Verbeke - ToetsbaarJoost Carpentier & Geert Verbeke, Toetsbaar – vrije improvisaties,
piano en percussie.
Uitgave: Empty Sky, 20 pp.

Deze uitgave bevat 16 haibuns met telkens twee tanka’s. De onderwerpen zijn uiteenlopend: van Gesprekken met Ensor, en Appels tot Signaalgevers. Ik haal er enkele aan. In iedere tekst vinden wij Geert Verbeke, de gedreven auteur.

wijsheid van jaren
in een zachtzinnig verhaal
over liefhebben
zeewaarts wieken kokmeeuwen
op trage vleugelslag

in de kapel
is een glasraam gebroken
geruis van vleugels
donkere beiaardklanken
sneeuwen over de zerken

Geert Verbeke is een onderlegd man, hij verwijst vaak naar bekende figuren, niet om zichzelf te bewieroken als erudiet, maar om een meerwaarde te geven aan het thema dat hij in zijn haibun beschrijft.
In Danseuse: Toulouse Lautrec zucht. Meer niet. Maar voor wie de schilderijen van H. Toulouse Lautrec kent gaat onmiddellijk een waaier van beelden, van kleuren, … open.

De bijbehorende CD bevat klanken van piano en klankschalen. De twee muziekliefhebbers, Joost Carpentier en Geert Verbeke, vinden elkaar. Ze vertellen ieder hun verhaal dat in de muziek samen komt, tot één geheel versmelt. Totale duurtijd van de CD: 69.47 minuten.

Onder iedere haibun staan de muziekinstrumenten vermeld die gebruikt werden zoals bijvoorbeeld bij Gesprekken met Ensor : Joost : Kawai piano; Geert : Japanse klankschaaltjes : Amida, Kyoto en Mandalay, Paiste Roto sound 1 en sound 2, Paiste cimbaal 2002 Crash 16” en Stagg 17” Crash medium cimbaal.