In memoriam Servaas Goddijn (1941-2017)

Tijdens het Credo
een vlinder in het middenpad
de vleugels gevouwen

Op 19 december overleed Servaas Goddijn na een kort ziekbed. Hij kwam op 13 april 1986 onze Amsterdamse haikukern binnenstappen, en was daarin zeer actief, wat onder andere uitmondde in de verzorging van de enige uitgave van deze kern, de opvouwbare poster ‘Een wesp in de wijn’, 1991, enig in zijn soort. Hij hangt momenteel voor mijn keukenraam.

Een dood duivenjong –
de straatveger kijkt omhoog
voor hij het opveegt

Ook werden door hem, samen met onze kern of solo, bijdragen geleverd op de ontmoetingsdagen van de hkn in Utrecht, met name over (correspondentie-)renga en haibun. Hij was hoofdredacteur van de jubileumuitgave Spelen met wind en maan, 1990.

Als hij troosten wil
haar hoofd tegen zijn schouder
ruikt hij de hairspray

Met twee co-auteurs verzorgde hij bij De Beuk twee bundels, Vandaag neem ik vrij, 1992, en Met een blanco strippenkaart, 2001. Een haiku, waarover ik een tijdje geleden nog door een hkn’er hoorde spreken, indertijd in Vuursteen gepubliceerd:

Een wit kommetje
dat ik in de tuin liet staan
boordevol maanlicht

In de jubileumbundel Vuursteen 35 jaar werd zijn eerste haiku opgenomen:

Kennemerduinen
de ruwe kreet van de meeuw
herstelt de stilte

Na de opheffing van de Amsterdamse kern in 2000 richtte zijn liefde en passie zich meer en meer op de fotografie, en was hij actief op Flickr. Ik kon zijn levensloop op een gegeven moment niet meer verder volgen, maar realiseer me dat een markant man is heengegaan.

Een teer schelpje
als ik het schoon wil spoelen
neemt de zee het mee

Loeke Groenendal
Voormalige Amsterdamse haikukern

6 gedachten over “In memoriam Servaas Goddijn (1941-2017)

 1. J.goddijn

  Bij toeval zie ik dat de jongste broer van mijn vader is overleden. Wist dat hij in Alkmaar woonde en ergens in Amsterdam werkte. Geboren in Haarlem en gewoond hebbende in de jansstraat, als kind kon hij al heel goed tekenen en schilderen. Hij woonde alleen met zijn vader,en had geen gelukkige jeugd,wat resulteerde dat hij al jong uit huis ging,en in Parijs en Brussel heeft gewoond.hij kon ook mooie gedichten maken.ik had gehoord dat hij later is gaan fotograferen en prachtige foto s kon maken. Hij had in zijn leven bijna totaal geen contact met familie. Dat hij rust in vrede.

 2. keesjan veldt

  Als 11 jarig kind kwam ik veel in de janstraat. Zijn vader kende ik die is later in een rusthuis opgenomen.Een deel van zijn opvoeding werd gedaan door een halfzuster Corry. Inderdaad is hij vroeg weggegaan maar niet voordat ik zijn gitaar had gekregen waar ik belangstelling voor had. Jaren daarna heb ik geprobeerd contact met hem te krijgen en mij werd ooit verteld dat hij als kunstschilder en tekenaar naar Parijs was vertrokken. Hij had alleen maar halfzusters en broers. Jaren later bij de viering van de verjaardag van mijn moeder (jacqueline) in Jeugdland, speeltuin in haarlem aan het theemsplein heb ik hem gezien maar niet gesproken (1996) daarna nooit meer iets vernomen.

 3. keesjan veldt

  Er is eigenlijk niet veel van hem bekend. Had hij een vrouw en kinderen. en waarom is de familie nooit op de hoogte gehouden.
  keesjan

 4. john Goddijn

  Reactie op mijn neef kees Veldt . Servaas had een vrouw en heeft 2 zonen, een leeft in of regio Eindhoven de ander weet ik niet , servaas kwam soms bij ons thuis bij mijn vader die zijn oudste halfbroer was, want servaas was de jongste , en een nakomeling van mijn opa. En zijn tweede vrouw. Ik ken deze vrouw en die zonen niet. Nooit gezien. Servaas woonde in Alkmaar vlakbij winkelcentrum de Mare hij was een opvallend figuur, liep bijna altijd met een hoed op en bijzondere kleding. Een rustig en ingetogen type voorzover ik hem kon. Hij kon heel mooi portret tekenen. Maar familie contact was zijn hele leven minimaal en zijn moeder was heel jong gestorven, volgens mij toen hij een jaar of zes was en zijn vader, mijn opa dus kort er achter, zodat hij heel jong al wees was.

 5. Jannes Oosterwijk

  Ik kwam op deze site omdat ik een boek lees dat door servaas is vertaald. Het is het boek van Bill Bryson: een kleine geschiedenis van bijna alles.

 6. Stella Boggia van Maris

  Dat is grappig ook ik ben het boek van Bill Bryson aan het lezen en mij viel de naam servaas Goddijn op omdat mijn moeder Cecile Goddijn het heel vaak over hem had als haar jongste broertje
  Om een of andere onverklaarbare reden heb ik ook nul contact met de familie waaronder mijn broer Jan van Maris. De naam Veldt (Jacqueline) komt me bekend voor dat was een tante van mij. Ik weet dat mijn broer wel contact had met de fam Veldt mocht iemand iets weten over mijn broer Jan van Maris zou ik dat zeer op prijs stellen ook als degene mij misschien een reden zou kunnen opgeven dat mijn broer bv geen contact met mij zou willen dat is jammer maar ok als ik de reden zou weten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *