Ria Giskes-Pieters – Avondtrein

Ria Giskes-Pieters - Avondtreindoor Marian Poyck

Marginale Uitgeverij Adana, Haren 2011

Uitgeverij Adana kreeg van Wim Lofvers het recht zijn befaamde Radijs-reeks voort te zetten. Dit is het derde boekje dat verscheen in deze nieuwe opzet. Het binnenwerk van dit minibundeltje beslaat 32 pagina’s. Het is, zoals alle Radijsjes, gedrukt op slechts één A4-tje, verdeeld in 8 A7-tjes die – op elkaar gelegd – werden dubbelgevouwen tot een katern in A8-formaat, dat vervolgens met een kaftje eromheen op de wijze van een schrift met een draadje werd samengebonden – dit geheel dan later nog voorzien van een omslag.

Op het omslag vindt u een intrigerende foto van Saskia de Boer die het interieur van een trein toont, gespiegeld in zijn eigen ramen, waardoorheen je tegelijkertijd het schemerige landschap voorbij ziet razen.

Het boekje bevat welgeteld 27 haiku’s. Ze voldoen alle aan Giskes’ definitie van een ideale haiku, namelijk: een kort, suggestief gedicht, dat je met nieuwe ogen laat kijken naar dingen buiten en/of binnen jezelf. Maar daar is beslist niet alles mee gezegd. Er valt in Giskes’ gedichten namelijk ook nog het nodige te genieten op het gebied van taalritme, woordkeus en klank. Mijn selectie (die op een ander moment moeiteloos anders had kunnen uitvallen):

avondtrein ondergesneeuwd
alleen uitzicht door kerstkaarten
op mezelf de rouwkaart

omhelsd en gewiegd november
opgetild en losgelaten mijn lopen is ritselen
door dezelfde golf geworden

2 gedachten over “Ria Giskes-Pieters – Avondtrein

  1. Websitebeheer Bericht auteur

    Goede vraag, Kim. Ik denk dat dit boekje niet meer fysiek te koop is. Nog wel beschikbaar als e-boekje op vuursteen.online. Gratis downloadbaar voor leden van de Haiku Kring Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *