Websites Japan in Nederland en Vlaanderen

Ibasho Gallery Antwerpen
IBASHO is a gallery in Antwerp that opened her doors in March 2015, showing fine art Japanese photography 

Japans Dichtbij
Een Nederlands blog over Japan. Veel leuke content met onder meer cultuur, reizen en culinaire informatie. Met podcast.

Japanse Ambassade Event Calendar
Op de ‘Event Calendar’ van de Japanse Ambassade in Nederland staat een handig overzicht van Japan-gerelateerde activiteiten in Nederland.

Katern Japan
Katern Japan is een weblog met achtergrondverhalen over de Japanse cultuur, economie, tradities, tekenfilms, games, literatuur, kunst, sport en geschiedenis. Fascinatie voor en kennis van Japan zijn de belangrijkste drijfveren van de schrijvers, die – niet geheel onbelangrijk – allemaal Talen en Culturen van Japan in Leiden studeerden.

Kotatsu
Kotatsu is een community waarbij iedereen super gemakkelijk Japans kan leren. Een goede (engelstalige) website om de Japanse grammatica te leren is: https://www.japanistry.com/japanese-grammar-guide/

Nederlands-Japanse Vereniging
De Nederlands-Japanse Vereniging heeft als doel de verbreiding en verdieping van de kennis van Japan in Nederland. De vereniging heeft een verwijs- en faciliteerfunctie en organiseert daarnaast een aantal activiteiten per jaar, zoals lezingen, excursies, filmvoorstellingen en de jaarlijkse Nieuwjaarslunch.

Nederlandse Ikebana Vereniging
Ikebana is de Japanse kunst van het bloemschikken. De Nederlandse Ikebana Vereniging organiseert tentoonstellingen en workshops. Door de Ikebanascholen zelf worden seminars georganiseerd met Master Instructors uit Japan.

Nederlands Shakuhachi Genootschap Kaito
Het Nederlands Shakuhachi Genootschap is een centrale ontmoetingsplaats voor iedereen die meer wil weten over, en meer wil doen met de shakuhachi, de authentieke Japanse bamboefluit.

Nieuw Japans-Nederlands & Nederlands-Japans woordenboekproject
Project dat als doel heeft een volwaardig modern Japans-Nederlands woordenboek van minstens 90.000 woorden samen te stellen.

Oranda Nihongo Kyoshikai
Wil je Japans leren in Nederland? Op deze website van de Nederlandse vereniging voor docenten Japans staat een duidelijk overzicht.

Penseel van wind
‘Penseel van wind’ is een blog gewijd aan Nederlandse vertalingen van Japanse poëzie. Het blog behandelt gedichten uit alle tijden en in verschillende vormen, met regelmatig aandacht voor haiku en tanka. Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering. Het blog wordt geschreven door Ivo Smits, Hoogleraar Letteren en Culturen van Japan, verbonden aan de universiteit van Leiden.

Raiden Yosakoi
Ontmoet het enige echte yosakoiteam van Nederland: Raiden! Yosakoi is een vorm van Japanse festivaldans waarin veel vrolijke en sierlijke, maar ook krachtige bewegingen voorkomen.

Rangemu
Rangemu is a non profit organization that aims to improve the connection between the Dutch and Japanese videogame industries. We support companies from both territories in making the step to acquire know-how, find partners, and approach new markets.

Sieboldhuis 
Het SieboldHuis is een museum aan het Rapenburg in Leiden waar voorwerpen worden getoond die Philipp Franz von Siebold tussen 1823 en 1829 heeft verzameld tijdens zijn verblijf op Deshima, de Nederlandse handelsnederzetting bij Nagasaki in Japan.

Shofukan
Shofukan heeft tot doel een aantal klassieke Japanse levensbeschouwelijke, kunst- en kunstnijverheidsdisciplines samen te brengen en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Shofukan beschikt over een uniek Japans theehuis, Senshin-an, een Japanse (thee-) tuin en een traditionele dojo die samen met het verrassende schoolpand uit 1929 zorgen voor een zeer inspirerende ambiance. Gevestigd in Rotterdam.

Uchiyama
Deze Nederlandstalige website biedt informatie over Japan met (bijna) alles over de unieke Japanse samenleving, over achtergronden van kunst en cultuur, zoals literatuur, poëzie en theater.

‘t Japans Cultureel Centrum
Presenteert Japanse cultuur in Nederland. In de vorm van exposities, workshops, taallessen en meer. Gevestigd in Amsterdam.

Yoyogi Park
Yoyogi Park is een online boekhandel en uitgeverij uit Den haag, gespecialiseerd in Japan. Ze verkopen boeken over Japanse cultuur, kunst en geschiedenis.