Wat is een kukai

Een kukai is een haikuwedstrijd waarbij de deelnemers zelf de jurering doen.

Voor de lezers van ‘Vuursteen’ wordt twee keer per jaar een kukai georganiseerd. De werkwijze is: De deelnemers sturen hun haiku voor een specifieke deadline naar een centraal coördinatiepunt.

De coördinator maakt een verzameldocument waarbij alle inzendingen zonder de naam van de dichter vermeld worden. Het verzameldocument wordt aan alle deelnemers verstuurd.

De deelnemers reageren terug naar de coördinator met de keuze van hun eerste, tweede en derde voorkeurshaiku. Een eerste voorkeur krijgt drie punten, de tweede voorkeur krijgt twee punten en de derde voorkeur krijgt één punt.

Als de reactietermijn verstreken is, telt de coördinator alle ontvangen stemmen. De haiku’s met de meeste stemmen worden gepubliceerd in ‘Vuursteen’ met hierbij vermeld de namen van de deelnemers. Ook wordt in ‘Vuursteen’ de volledige uitslag gepubliceerd.

Meedoen aan de kukai van ‘Vuursteen’? Klik hier om lid te worden van Haiku Kring Nederland en ontvang elk kwartaal ‘Vuursteen’, kwartaaltijdschrift voor haiku en tanka.