Correspondentiekern

De correspondentiekern bestaat uit ongeveer tien personen, waarvan enkelen al vanaf het begin meedoen. Wij doen alles schriftelijk, d.w.z. er is van ieder één vel papier waarop de naam staat met een nieuwe haiku. Dit stapeltje gaat per post langs iedereen volgens een lijstje. Ieder kan dan alle haiku van commentaar voorzien, advies geven, verbeteringen aanreiken. De haikuschrijver kan dan zijn/haar haiku eventueel veranderen en dit later aan de groep meedelen. Het is de bedoeling dat iedereen er verder mee kan komen, want een commentaar als ‘leuk’, ‘prachtig’, ‘ga zo verder’, enz. is soms wel leuk maar niet altijd. Kritiek geven kan ook wel eens nodig zijn, maar wel met respect naar elkaar.

Wanneer de Kringbrief binnen vijf dagen doorgestuurd wordt, zendt deze persoon mij tevens een nieuwe haiku toe voor de volgende Kringbrief. Uiteindelijk ontvang ik weer de Kringbrief terug. Als de Kringbrief weer van start gaat, is er dus een nieuwe serie haiku en de oude haiku gaan mee zodat iedereen het één en ander kan kopiëren. Uiteindelijk komt alles bij mij in het archief. Soms zien we elkaar op een haiku-ontmoetingsdag en dat is erg leuk. Sommige mensen kennen elkaar alleen van papier.

Het schrijven heeft zeker een functie, juist in dit computer- en e-mailtijdperk! Niet iedereen heeft immers een computer of kan er mee werken. Als de Kringbrief binnenkomt, is het altijd verrassend om met het stapeltje haiku te gaan zitten en al die verschillende handschriften te zien en te lezen. Te herlezen, te overdenken en wat zal ik nog toevoegen? Daarna reist deze Kringbrief dus verder door heel Nederland. De coördinator van de correspondentiekern is: Marijke Martens, Tollensstraat 1, 5921 CA Venlo.

Hieronder haiku van de deelnemers:

alleen om te zien
hoe rood de zon onder gaat
fiets ik even om

Lies Drenth

op mijn tafel
takken kersenbloesem
– geen zuchtje wind

Loeke Groenendal

bijna lente
zonnebadend in de berk
twee tortelduiven

Riet Karsch

door het open raam
geurende lindebloesems-
ik slaap als een roos

Marijke Martens

wandelend rupsje
op gelinieerd papier
van woord tot haiku

Mieke Schaling

regen druppelt
kringen ontmoeten elkaar
even houvast

Riek Stegeman

spiegelend
breekt het water
buigend riet

Elisabeth Visser

zonder internet-
meeuwen maken van mijn dak
een chatroom

Christina