Correspondentiekern

De correspondentiekern bestaat uit ongeveer tien personen, waarvan enkelen al vanaf het begin meedoen. Wij doen alles schriftelijk, d.w.z. er is van ieder één vel papier waarop de naam staat met een nieuwe haiku. Dit stapeltje gaat per post langs iedereen volgens een lijstje. Ieder kan dan alle haiku van commentaar voorzien, advies geven, verbeteringen aanreiken. De haikuschrijver kan dan zijn/haar haiku eventueel veranderen en dit later aan de groep meedelen. Het is de bedoeling dat iedereen er verder mee kan komen, want een commentaar als ‘leuk’, ‘prachtig’, ‘ga zo verder’, enz. is soms wel leuk maar niet altijd. Kritiek geven kan ook wel eens nodig zijn, maar wel met respect naar elkaar.

Wanneer de Kringbrief binnen vijf dagen doorgestuurd wordt, zendt deze persoon mij tevens een nieuwe haiku toe voor de volgende Kringbrief. Uiteindelijk ontvang ik weer de Kringbrief terug. Als de Kringbrief weer van start gaat, is er dus een nieuwe serie haiku en de oude haiku gaan mee zodat iedereen het één en ander kan kopiëren. Uiteindelijk komt alles bij mij in het archief. Soms zien we elkaar op een haiku-ontmoetingsdag en dat is erg leuk. Sommige mensen kennen elkaar alleen van papier.

Het schrijven heeft zeker een functie, juist in dit computer- en e-mailtijdperk! Niet iedereen heeft immers een computer of kan er mee werken. Als de Kringbrief binnenkomt, is het altijd verrassend om met het stapeltje haiku te gaan zitten en al die verschillende handschriften te zien en te lezen. Te herlezen, te overdenken en wat zal ik nog toevoegen? Daarna reist deze Kringbrief dus verder door heel Nederland. De coördinator van de correspondentiekern is: Marijke Martens, Tollensstraat 1, 5921 CA Venlo.

Hieronder haiku van de deelnemers:

egel op bezoek
de nachtelijke scharrelaar
kraakt een huisjesslak
Elly Coppoolse- van den Berg

heeft hij ze nog wel
die kuiltjes in zijn wangen
mijn eerste liefde
Lies Drenth- Vermeulen

de mug
die ik fijn knijp
– ontsnapt
Loeke Groenendal

Op het Abdijplein
nemen eeuwen nog altijd
tijd om stil te staan.
Bep Grootendorst

roerloos staan ze daar
twee donkere paarden
in de ochtendmist
Riet Karsch

sneeuwvlakte
over het bevroren pad
glibbert een wandelaar
Marijke Martens

koerende duiven
tussen bloeiende kersenbomen-
de koele regen
Krisjaan Panneman

speel in de zomer
spaar nootjes voor de winter
fluistert de eekhoorn
Mieke Schaling