Het ontstaan van de kern Almere
Onze kern die in 2014 begon met 2 personen telde al snel 9 leden in gemengde samenstelling, jong, oud, man, vrouw.
Drie jaar later verscheen de eerste bundel, Een kring op de zeebodem, met daarin o.a. haiku’s over de polder en Flevoland.
beneden zeepeil
is een stad gebouwd
boven verwachting Ivonne Liebregts
een kiekendief zweeft
gedragen door zeewind
over nieuw laagland Henk van der Werff
De huidige situatie
Het aantal leden wisselt nogal, momenteel zijn we met 8 haikudichters, enkele leden van het eerste uur maar ook nieuwe jonge leden. De kern komt de eerste zaterdag van de maand om 10.30 bijeen in de Bibliotheek van Almere Stad. Deze bijeenkomsten zijn erop gericht kennis en ervaring te delen met als doel samen verder te komen. Schrijven én lezen van haiku beschouwen we als even belangrijk. Ook met andere Japanse dichtvormen houden wij ons bezig zoals tanka, haibun, haiga en senryu.
na middernacht
als de burenruzie stopt
de schreeuw van een uil lilian Steenvoorden
Werkwijze
Soms schrijven we naar aanleiding van een gezamenlijk overeengekomen thema, andere keren laten we dat vrij. Ook bestuderen we haiku’s die ons aanspreken van andere (oude) dichters en proberen we onder woorden te brengen wat het is dat ons daarin aanspreekt. Een andere oefening die we doen is een klassieke haiku omzetten in eigen woorden. Met de vorm en het aantal lettergrepen gaan we creatief om, de 5-7-5 lettergrepen kunnen we loslaten wanneer het de haiku ten goede komt.
Luizen in mijn bed
voor hen verstrijkt deze nacht
minder eenzaam Issa
in de Airbnb
smachten wantsen
naar een verse toerist Veronica Stutvoet
De corona periode zijn we doorgekomen door renga’s te schrijven, een kettinggedicht, zo hielden wij via email contact met elkaar. Tweemaal kon een van onze leden een zoom bijeenkomst realiseren. Hierdoor ontstond later de gedachte dat het zinvol was ook bereikbaar te zijn voor leden die zich digitaal zouden willen aansluiten. Dit is inmiddels mogelijk.
Na de lezing van Kila van der Starre op de Ontmoeting dag in 2021 in Boskoop, georganiseerd door de kern Alphen aan de Rijn, waren wij geïnspireerd tot Straatpoëzie over Almere met leuk resultaat.
Vast agendapunt is het bespreken van de Vuursteen het kwartaalblad van Haiku Kring Nederland waarin regelmatig haiku’s te vinden zijn van onze kern.
Van 2017 tot 2022 volgden we de opbouw van de Floriade, positief/kritisch er was plaatselijk veel over te doen. Er ontstond een serie haiku’s waarvan een mooi bundeltje is samengesteld. Bij het tot stand komen hiervan heeft de kern gebruik kunnen maken van subsidie die voor speciale projecten beschikbaar wordt gesteld door de HKN zie www.haiku.nl Subsidie Vitale Haiku Kernen. We stuurden de bundel aan alle kernen en kregen daarop leuke reacties. Later zou blijken dat we met dit bundeltje de laatste Floriade in ons land hebben beschreven.
de vrijwilliger
spreekt in geuren en kleuren
wijzend in het niets
een andere kijk
op het werelds evenement
vanuit de gondel
Bij evenementen in Almere, o.a. op de Archeologie dagen en het Japanse kersenbloesemfeest proberen we aanwezig te zijn en ook op open schrijvers podia in de regio dragen we haiku’s voor.
In 2018 organiseerde de kern de landelijke ontmoetingsdag op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere waarbij we een speciale uitgave met haiku’s van alle deelnemers aan die dag konden presenteren. Met een groepsapp onderhouden de haikukernen van Nederland contact voor het uitwisselen van ideeën. In de maanden juni, juli en augustus houdt de kern Almere een zomerstop.
Haiku bundels:
Een kring op de zeebodem
De ontmoeting
Floriade, 2022
Contact: hetty@glashorster.nl