Kern Almere

Haikukern Almere

De Kern Almere

Onze kern begon in 2015 met 5 personen. Twee jaar later verscheen de eerste bundel,  Een kring op de zeebodem, waarin onder andere haiku’s over Flevoland, de polder. Deze bundel is aan de voormalige wethouder van cultuur overhandigd. De kern telde toen al 9 haikudichters.

Op zaterdagochtend, ongeveer één keer in de zes weken, komen wij bij elkaar. Deze bijeenkomsten zijn er op gericht kennis en ervaring te delen met als doel samen verder te komen. Het schrijven én lezen van haiku’s zijn even belangrijk waarbij we ons ook bezighouden met andere dichtvormen zoals tanka, haibun, haiga en senryu.

Soms schrijven we naar aanleiding van een gezamenlijk overeengekomen thema, vaak ook is het onderwerp vrij. We bestuderen af en toe haiku’s die ons aanspreken van andere dichters en  proberen dan onder woorden te brengen wat het is, dat de haiku voor ons bijzonder maakt.  Of we nemen een deel van een klassieke haiku en maken er op eigen wijze een haiku van.

Kersenbloesems

Na de kersenbloesembomen nauwlettend in de gaten te hebben gehouden was het op 30 maart j.l. zover; de eerste warme lente dag en de bloesem op z’n mooist! Een wandelpad van 2 kilometer met daarlangs 850 kersenbloesembomen waarvan de boomkruinen met wit/rose bloesem een tunnel vormen en daarmee een attractie voor iedereen.

Op een krukje met een beker verse koffie en wat schilder- en schrijfgerei om ons heen zaten wij, Lilian, Veronica en Hetty een paar uur onder deze bomen en we genoten. Vaak werd er door wandelaars even over onze schouders meegekeken en een praatje aangeknoopt terwijl we tekenden en haiku schreven.

Een groots bloesemfestival was dit jaar niet mogelijk maar voor ons was deze dag een waar geschenk!

v.l.n.r. Lilian Steenvoorden, Veronica Stutvoet, Hetty Mulder

Lilian
kersenbloesemlaan
ze vergelijken elkaars
bloemetjesjurken

Japanse kers
met alle blaadjes open
begint het loslaten

Aquarel: Hetty Mulder

op de schets
van de kersenboom
dwarrelt wat bloesem

Veronica
geen festival
wel bomen en dichters
volop in bloei

Hetty
camera’s klikken –
een briesje zet het bruidspaar
in een bloesemwolk

Kernbijeenkomsten tijdens de lockdown:
Wij, als leden van Kern Almere hebben de perioden waarin samenkomen niet mogelijk was, elkaar zo goed mogelijk ‘vastgehouden’. Vooral het schrijven van renga’s was daar een goed hulpmiddel bij. Wij zijn met 8 leden en we hebben rondes van 24 en 32 verzen gedraaid. We hebben er van genoten. De laatste had als onderwerp “Beweging”. Ondanks zijn naam is deze renga halverwege vast komen te zitten, maar dat oponthoud werd tijdig ontdekt en daarna bewoog alles weer als nooit tevoren. De huidige renga krijgt de titel “Geluid” mee.

Maar ondanks dit leuke tijdverdrijf kwam de behoefte om elkaar weer eens te zien sterk op. Daarom hebben wij op 27 februari elkaar ontmoet in de virtuele wereld. Op bijgaande foto ziet u onze blije gezichten. Wij zijn anderhalf uur bijeen geweest. Het ‘binnenkomen’ via het conferentie programma Zoom ging vlot en na een rondje bijpraten gingen we aan de slag. De te bespreken haiku’s waren van te voren via de email door een van de leden verzameld en rondgestuurd. Zo konden wij elkaar op de gebruikelijke wijze feedback geven. Het werd zelfs gezellig en er werd weer ouderwets gelachen. Wij kunnen het andere kernen van harte aanbevelen. Een van onze leden beschikt over een zakelijke versie van het programma Zoom hetgeen de zaak vergemakkelijkt. Maar er zijn meer vergelijkbare mogelijkheden om elkaar zo te ontmoeten.

Veel succes!
De Kern Almere.

Contactpersoon van de Kern Almere: hetty@glashorster.nl