Kern Almere

Haikukern Almere

De Kern Almere

Onze kern begon in 2015 met 5 personen. Twee jaar later verscheen de eerste bundel,  Een kring op de zeebodem, waarin onder andere haiku’s over Flevoland, de polder. Deze bundel is aan de voormalige wethouder van cultuur overhandigd. De kern telde toen al 9 haikudichters.

Op zaterdagochtend, ongeveer één keer in de zes weken, komen wij bij elkaar. Deze bijeenkomsten zijn er op gericht kennis en ervaring te delen met als doel samen verder te komen. Het schrijven én lezen van haiku’s zijn even belangrijk waarbij we ons ook bezighouden met andere dichtvormen zoals tanka, haibun, haiga en senryu.

Soms schrijven we naar aanleiding van een gezamenlijk overeengekomen thema, vaak ook is het onderwerp vrij. We bestuderen af en toe haiku’s die ons aanspreken van andere dichters en  proberen dan onder woorden te brengen wat het is, dat de haiku voor ons bijzonder maakt.  Of we nemen een deel van een klassieke haiku en maken er op eigen wijze een haiku van.

Op de laatste landelijke ontmoetingsdag werden wij dankzij de voortreffelijke lezing over straathaiku’s, enthousiast voor het onderwerp. Wij zijn het zelf gaan proberen en maakten dit het thema van onze laatste bijeenkomst.  De moeilijkheid was om de tekst zo in het beeld te integreren dat de illusie gewekt wordt dat de haiku echt op een muur, op een deur, of op de grond staat geschreven. Daarbij hebben we een duidelijk zichtbare connectie nagestreefd tussen de tekst en de plaats.

Hetty Mulder

Lilian Steenvoorden

Veronica Stutvoet

Ivonne Liebregts

Joop Hagen

Henk van der Werff

Veel succes!
De Kern Almere.

Contactpersoon van de Kern Almere: hetty@glashorster.nl