Kern Almere

Haikukern Almere

De Kern Almere

Onze kern begon in 2015 met 5 personen. Twee jaar later verscheen de eerste bundel,  Een kring op de zeebodem, waarin onder andere haiku’s over Flevoland, de polder. Deze bundel is aan de voormalige wethouder van cultuur overhandigd. De kern telde toen al 9 haikudichters.

Op zaterdagochtend, ongeveer één keer in de zes weken, komen wij bij elkaar. Deze bijeenkomsten zijn er op gericht kennis en ervaring te delen met als doel samen verder te komen. Het schrijven én lezen van haiku’s zijn even belangrijk waarbij we ons ook bezighouden met andere dichtvormen zoals tanka, haibun, haiga en senryu.

Soms schrijven we naar aanleiding van een gezamenlijk overeengekomen thema, vaak ook is het onderwerp vrij. We bestuderen af en toe haiku’s die ons aanspreken van andere dichters en  proberen dan onder woorden te brengen wat het is, dat de haiku voor ons bijzonder maakt.  Of we nemen een deel van een klassieke haiku en maken er op eigen wijze een haiku van.

Kersenbloesemfestival Almere:
In 2019 namen wij deel aan het eerste kersenbloesemfestival in de regenboogbuurt van Almere Buiten. Het publiek kon onder de bloeiende bomen een haiku afmaken met de derde regel en deed dit met verrassend resultaat. Dit jaar waren wij opnieuw uitgenodigd hieraan deel te nemen, de plannen lagen klaar, helaas maar zeer begrijpelijk, werd het evenement afgelast vanwege de coronacrisis.

Bloesemfestival Almere

de kersenbloesem
uitbundig viert zij dit jaar
haar eigen festival
                         Lilian Steenvoorden

Het weerhield ons niet toch onder de prachtige bloesembomen door te lopen, te genieten en hopen dat wij volgend jaar dit kleurrijke festival weer kunnen vieren met elkaar.

Floriade 2022:
De Floriade die in 2022 in Almere gehouden gaat worden is ook een project waaraan wij werken. Tweemaal per jaar (sinds 2017) proberen we met elkaar enkele haiku’s te schrijven over de voortgang van de organisatie van dit evenement om hier, wanneer het zover is, iets mee te doen.

Kukai over corona:
Deze website: haiku.nl, heeft een kukai uitgeschreven rondom het onderwerp Corona. We zijn er trots op dat een lid van onze kern, nl. Ivonne Liebregts de meeste stemmen heeft gekregen met de volgende haiku:

vanachter haar raam
zo af en toe een fietser
morgen geen bingo

Twee andere leden van de kern eindigden ook bij de geselecteerden.

12 september 2020
Tijdens deze bijeenkomst was het vrij om met eigen werk te komen. Er waren meerdere haiku’s meegenomen, een haiku geïnspireerd door een gedicht en twee haibun. Hieronder een selectie uit de voorgelezen haiku, waarvan sommige al zijn aangepast tijdens de bijeenkomst:

het repair café
mensen vertellen elkaar
hun mankementen

Lilian Steenvoorden

als de prille dag
de nachtstilte voorbij is
koert telkens een duif

Ivonne Liebregts

in maanden aan zee
is een stranddorpje ontstaan

elke dag anders

Jaap Hoogendoorn

zonder internet
rebussen en haiku’s
in de caravan

Veronica Stutvoet

vage gezichten
achter maskers en kapjes
ogen vol twijfel

Joop Hagen

vervallen boomgaard
valappels en peren

voor het oprapen

Hetty Mulder

eindelijk voorjaar –
opgekruld in een tuinstoel
een slakje

Henk van der Werff

Contactpersoon van de Kern Almere: hetty@glashorster.nl