Kern Almere

Haikukern AlmereDe Kern Almere

Onze kern begon in 2015 met 5 personen. Twee jaar later verscheen de eerste bundel,  Een kring op de zeebodem, waarin onder andere haiku’s over Flevoland, de polder. Deze bundel is aan de voormalige wethouder van cultuur overhandigd. De kern telde toen al 9 haikudichters.

In 2019 namen wij deel aan het eerste kersenbloesemfestival in de regenboogbuurt van Almere Buiten. Het publiek kon onder de bloeiende bomen een haiku afmaken met de derde regel en deed dit met verrassend resultaat. Dit jaar waren wij opnieuw uitgenodigd hieraan deel te nemen, de plannen lagen klaar, helaas maar zeer begrijpelijk, werd het evenement afgelast vanwege de coronacrisis.Bloesemfestival Almere

de kersenbloesem
uitbundig viert zij dit jaar
haar eigen festival
                         Lilian Steenvoorden

Het weerhield ons niet toch onder de prachtige bloesembomen door te lopen, te genieten en hopen dat wij volgend jaar dit kleurrijke festival weer kunnen vieren met elkaar.

De Floriade die in 2022 in Almere gehouden gaat worden is ook een project waaraan wij werken. Tweemaal per jaar (sinds 2017) proberen we met elkaar enkele haiku’s te schrijven over de voortgang van de organisatie van dit evenement om hier, wanneer het zover is, iets mee te doen.

Op zaterdagochtend, ongeveer één keer in de zes weken, komen wij bij elkaar. Deze bijeenkomsten zijn er op gericht kennis en ervaring te delen met als doel samen verder te komen. Het schrijven én lezen van haiku’s zijn even belangrijk waarbij we ons ook bezighouden met andere dichtvormen zoals tanka, haibun, haiga en senryu.

Soms schrijven we naar aanleiding van een gezamenlijk overeengekomen thema, vaak ook is het onderwerp vrij. We bestuderen af en toe haiku’s die ons aanspreken van andere dichters en  proberen dan onder woorden te brengen wat het is, dat de haiku voor ons bijzonder maakt.  Of we nemen een deel van een klassieke haiku en maken er op eigen wijze een haiku van zoals bij de haiku van Kobayashi Issa  over de dikke huisjesslak.

onder de brug
naast de man op het matras,
dikke huisjesslak
                         Henk

dikke huisjesslak
vindt zijn geliefde in het slabed
voor de kip toehapt
                         Hendrik-Jan

een zakje sla
achter het bio keurmerk
een dikke huisjesslak
                         Lilian

een dikke huisjesslak
langzaam schuift hij over het raam
van mijn huis
                         Hetty

Contactpersoon van de Kern Almere: hetty@glashorster.nl