In memoriam Odette Augustyn (1928-2010)

Frans Terryn, voorzitter van De Fluweelboom

Opnieuw is ons een gewaardeerd medelid ontvallen. Zowat twee decennia lang was Odette een actief lid van De Fluweelboom tot zij door een verslechterende gezondheidstoestand in 2008 niet langer de tweemaandelijkse vergaderingen kon bijwonen. Via ons medelid Jean-Marie Werrebrouck bleef zij evenwel een hechte band met onze haikukern behouden.

Recentelijk verhuisde zij met haar man van Merelbeke naar een verzorgingstehuis in De Panne. Daar kreeg zij half maart een hersenbloeding. Na veertien dagen coma overleed zij op 31 maart laatstleden in het ziekenhuis te Veurne.

We bewaren van Odette het beeld van een verstandige, vriendelijke vrouw met spontane aandacht voor anderen. Zij moet in haar beroepsleven ongetwijfeld een vaardige en empathische verpleegster geweest zijn.

Op haikugebied had zij een voorliefde voor mooie, op eigen waarneming gebaseerde natuurverzen. Een selectie van haar mooiste haiku’s verscheen in eigen beheer onder de titel Ondanks het verbod. Haiku (s.d.). Haar talent werd internationaal erkend via twee grote prijzen in de befaamde ‘Ito En’-wedstrijden van 1998 (Excellency Award) en 2003 (Special Award). Hier volgt de Nederlandse versie van deze winnende haiku’s:

Spijts het verbod                                                            Eenzame reiger
stapt statig een ekster                                                   met de rug naar het ijs
over het gazon (1998)                                                    vangt zonnestralen. (2003)

Nu Odette voorgoed afscheid genomen heeft, rest ons enkel de warme herinnering aan een fijnbesnaarde haikudichteres en, o zo belangrijk, aan een goede en rechtschapen vrouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *