Mark Meekers

Oorsteentjesoorsteentjes

Met blijdschap stuur ik onderstaande poëtische geboorteaankondiging:
Begin oktober 2013 verscheen bij Demer Uitgeverij „OORSTEENTJES”, van Mark Meekers, 100 pagina’s. (ISBN 978-1-291-13728-6, NUR 306).

Haiku’s en senryu’s zijn extreem korte gedichten, spits, flitsend, verstild, luchtig, diepzinnig, humoristisch: vijfhonderd opstekertjes!

EERSTE REACTIES:
– „Mark Meekers kijkt naar mensen en ontleedt ze. Met de nodige humor weet hij ons te plezieren. Hij gaat geen onderwerp uit de weg. Iedere keer weer laat hij zien dat met enkele woorden, 17 lettergrepen, een beeld wordt opgeroepen dat de lezer verder kan invullen. Soms met een lach, soms met weemoed. Dat is de kracht van haiku: met enkele woorden u doen nadenken, mediteren over wat de auteur heeft willen zeggen. Hij kijkt naar de dingen rondom hem met een andere bril. Hij ziet, ervaart de schoonheid rondom en verwoordt ze.” (Ferre Denis)
– „Ontzettend interessant om in te lezen. Het is trouwens een mooie uitgave geworden. Veel ervan stemt ook nog eens tot nadenken over het een en ander. Ik zal het beslist in de buurt houden om een en ander nog eens terug te lezen.” (Johanna Kruit) DE AUTEUR: master Wijsbegeerte & Letteren. 55 Publicaties in boekvorm o.a. 23 bundels poëzie. Oprichter van het dichterscollectief Mengmettaal, voorzitter van Concept, dorpsdichter van Doel, poëzie-ambassadeur Vlaams-Brabant (2009). Gast op het „Woordfees” in Namibië (2013).

 

Hink – stap – sprongHink-stap-sprong

MARK MEEKERS publiceert bij Demer Uitgeverij “HINK-STAP-SPRONG”, een bundel essays over haiku.

Volgens Meekers: „een hebbeding voor wie haiku’s schrijft of het genre (beter) wil leren kennen!”

ENKELE THEMA’S:
Schrijft Van Rompuy goede haiku’s? / Zijn 17 lettergrepen echt nodig? / Zijn die regels niet in strijd met de „dichterlijke vrijheid”? / Is de natuur het enige onderwerp? / Zijn het vooral vrouwen die haiku’s schrijven? / Waarin verschilt de haiku van een hedendaags gedicht? / Mag er gelachen worden? / Waarom wordt de haiku uit de „grote” literatuur gebannen? / Is de haiku met uitsterven bedreigd? / Hoe kunnen we de haiku moderniseren? Enz.
Natuurlijk komen de „incontournables” Bart Mesotten, W. Vande Walle, K. Hellemans, R. Barthes e.a. ter sprake.
Een vijftigtal verrassende haiku’s uit de wereldliteratuur illustreren de tekst (Tranströmer, Seferis, Claudel, Kerouac e.a.).

DE AUTEUR: Mark Meekers, master Wijsbegeerte & Letteren. 63 Publicaties in boekvorm o.a. 22 bundels poëzie. Oprichter van het dichterscollectief Mengmettaal, voorzitter van Concept, dorpsdichter van Doel, poëzie-ambassadeur Vlaams-Brabant (2009).
„Hugo Claus en Mark Meekers zijn de meest bekroonde Vlaamse dichters” (De Standaard).

ISBN: 978 129 1136 869
Uitgever: Demer Uitgeverij
Pagina’s: 103