Piet van Mulkom

In het spoor van tubercolosetubercolose

Het nieuwe boek van Piet van Mulkom, met als titel „In het spoor van tubercolose” is gepresenteerd in de kapel – nu cultureel centrum – van Huize Caesarea te Ughelen.

Het behandelt de ziekte tuberculose in tijd en in ruimte.Het concentreert zich tenslotte in het sanatorium Caesarea te Ugchelen.
Om aan gegevens te komen heeft hij tachtig oud-patiënten een interview afgenomen.

Waarnemingen van oud-patiënten van toen heeft Piet van Mulkom in één van de hoofdstukken in haiku weergegeven.

 

Zwanezangzwanezang

Onlangs verscheen bij de uitgeverij Calbona te Rotterdam het boek Zwanezang. De titel is ontleend aan dichtregels uit het werk Zwanezang van Jan Jacob Slauerhoff:

Nu ik verminderd ben, na zoveel leven
Nog zelfs niet zeggen kan: ik ben geboren.

De schrijver van het boek, Piet van Mulkom, pas tachtig geworden, kijkt terug op zijn ontwikkeling. Deze terugblik is een zelfanalyse geworden. Een zoekend midden. De vormen waarin dit gestalte krijgt, zijn beschouwingen, gedichten, tanka en haiku.

Paul Klee (1879-1940), lid van Der Blaue Reiter, geeft in zijn werk „Hoofdweg en Zijwegen” beeldend gestalte aan dit zoekend midden.
Voor de schrijver is haiku de hoofdweg. Ze is immers onbevangenheid. Ze is verbondenheid, die streeft naar behoud van het leven in liefde voor het leven.

Piet van Mulkom studeerde pedagogiek, gaf les aan de voormalige lerarenopleidingen voor het nijverheidsonderwijs en doceerde aan een sociale academie. Daarnaast was hij directeur-pedagoog, verbonden aan een medisch kinderhuis.