Haiku-Ontmoetingsdag 2023

Op zaterdag 7 oktober 2023 is de HKN/H-cV Haiku-Ontmoetingsdag in de Bibliotheek Neude te Utrecht. De dag wordt georganiseerd door de Haikukern Utrecht.

Deelname is gratis, maar de lunch is voor eigen rekening. Inschrijven voor het ochtendprogramma is noodzakelijk, in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.

Het thema is wabi-sabi, een hedendaagse levensstijl die zich de afgelopen zes eeuwen in het bijzonder in Japan uitkristalliseerde en uitgedragen wordt. De ruime tweede etage met onder meer de Collegezaal voor het morgendeel, het restaurant en een scala aan workshopruimtes staat heel deze dag open voor bezichtigingen van wabi-sabi-bijdragen en gesprekken erover, diverse workshops, wabi-sabi-kunst, presentatie van eigen bundels, zowel van leden als van belangstellenden.

De ontvangst met koffie en thee is tussen 9:00 en 9:30 uur. Tot 12:30 uur zijn er voordrachten over wabi-sabi en is er wabi-sabi-muziek. Een aantal wabi-sabi-bijdragen worden in hun wabi-sabi-context toegelicht.

Van 12:30 tot 12:55 uur verzorgt de HKN-jury de prijsuitreiking van de Paul Mercken Aanmoedigingsprijs 2023: Wabi-Sabi Haiku.

Van 13:00 tot 14:00 uur is er tijd om elkaar te ontmoeten tijdens de lunchpauze. Vanaf 14:00 uur zijn er workshops met gastsprekers en Intermezzo’s, ook met enkele andere zoals een extra workshop door een haikukern, twee workshops door de HKN, twee workshops door Taalpodium en haikuworkshops voor alle leeftijden. Om 17:00 uur is de afsluiting.

Enkele kernwaarden van wabi-sabi zijn: schoonheid van het imperfecte; in de tijd bezien is ‘al wat er is’ vergankelijk – mono no aware; ware eenvoud getuigt van wabi-sabi als levensopvatting, ook van daadwerkelijke levenskunst; en: haiku & tanka, haibun& tanbun voelen zich thuis in de literaire wereld van wabi-sabi.

Op de website www.samenwabisabi.nl vind je een rijke verzameling van de meest uiteenlopende meningen, ervaringen, overtuigingen. Tezamen een verzameling expressies en invalshoeken van wat allen die een bijdrage hebben geleverd, onder wabi-sabi verstaan of ervan begrepen menen te hebben. Tevens licht het sws-team toe wat er bedoeld wordt met het ‘samen’ in samen-wabi-sabi (SWS). Je kunt ook zelf een bijdrage leveren over wat jouw ervaring met wabi-sabi is – op dit moment, tot nu toe. Klik hier voor meer informatie.

Inzendingen: samenwabisabi@sws-team.com
Websites: https://samenwabisabi.nl en www.haikuontmoetingsdag.nl
SWS-team