Haiku-Ontmoetingsdag 2023

Op zaterdag 7 oktober 2023 is de HKN/HcV Haiku-Ontmoetingsdag in de Neude-Bieb te Utrecht. De dag wordt georganiseerd door de Haikukern Utrecht.

Het thema is wabi-sabi, een hedendaagse levensstijl die zich de afgelopen zes eeuwen in het bijzonder in Japan uitkristalliseerde en uitgedragen wordt. De prachtige Grote Neude-hal staat heel deze dag open voor bezichtigingen van wabi-sabi-bijdragen en gesprekken erover, diverse workshops, wabi-sabi-kunst, presentatie van eigen bundels, zowel van leden als van belangstellenden.

In de Collegezaal, 2de verdieping, is de ontvangst tussen 9:30 en 10:00 uur. Tot 12:00 uur zijn er voordrachten over wabi-sabi en is er wabi-sabi-muziek. Een aantal wabi-sabi-bijdragen worden in hun wabi-sabi-context toegelicht.

Van 12:00 tot 12:30 uur verzorgt de HKN-jury de prijsuitreiking van de Paul Mercken Aanmoedigingsprijs 2023: Wabi-Sabi Haiku.

Enkele kernwaarden van wabi-sabi zijn: schoonheid van het imperfecte; in de tijd bezien is ‘al wat er is’ vergankelijk – mono no aware; ware eenvoud getuigt van wabi-sabi als levensopvatting, ook van daadwerkelijke levenskunst; en: haiku & tanka, haibun& tanbun voelen zich thuis in de literaire wereld van wabi-sabi. Op de website www.samenwabisabi.nl vind je een rijke verzameling van de meest uiteenlopende meningen, ervaringen, overtuigingen. Tezamen een verzameling expressies en invalshoeken van wat allen die een bijdrage hebben geleverd, onder wabi-sabi verstaan of ervan begrepen menen te hebben. Tevens licht het sws-team toe wat er bedoeld wordt met het ‘samen’ in samen-wabi-sabi (SWS). Je kunt ook zelf een bijdrage leveren over wat jouw ervaring met wabi-sabi is – op dit moment, tot nu toe. Klik hier voor meer informatie.

Medio mei 2023 geven we meer informatie, zowel over het dagprogramma als over een, als je dat wilt, uitnodiging voor een volgende wabi-sabi-bijdrage.
Inzendingen: samenwabisabi@sws-team.com
Website: https://samenwabisabi.nl
SWS-team, april 2023