Doe Mee ! Maak een Haiku !!

Darius, 13 jaar

De Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd is een internationale haiku (gedicht)- en tekenwedstrijd voor kinderen tot en met 15 jaar. Eerst wordt er een voorronde in Nederland gehouden (inzenden tot en met 28 feb 2022) en de allerbeste inzendingen kunnen daarna ook meedoen aan de wereldwijde wedstrijd in Japan. Het is de bedoeling dat de tekening en de tekst elkaar versterken.

Het thema voor 2022 is Steden. Wat roept “steden” bij je op ? Waar denk je aan? Wat voor gevoel geeft het je, wat voor stemming, voel je je bijvoorbeeld veilig of juist niet? Vrolijk of niet? En wat is een stad meer dan bijvoorbeeld een dorp (voorzieningen zoals ziekenhuizen, grote winkels, universiteiten, musea, fabrieken, sport accommodaties, flats/hoogbouw, waterzuivering etc. etc.) Kortom wat doet een stad met je?

Maria, 15 jaar

De haiku voorbeelden die je op deze pagina’s ziet, zijn van de haiku wedstrijd uit 2019 met als thema sport.

Wat is een Haiku?

De haiku is van oorsprong een Japanse dichtvorm. Het is een kort gedicht van 3 regels dat  een moment, gedachte of gevoel beschrijft.

Hoe schrijf je een Haiku?

Als je hebt bedacht over welk “steden” idee je wilt gaan schrijven, maak je een gedicht van 3 regels. De eerste regel bestaat uit 5 lettergrepen. De tweede regel bestaat uit 7 lettergrepen. De derde regel heeft weer 5 lettergrepen. Een haiku hoeft niet te rijmen (beter van niet zelfs).

.

Voorbeelden van haiku-teksten:

in het zwembad
ik voel me als een pinguïn
en zo zwem ik ook

de roze zalm zwemt
hij zwemt tegen de richting
het kost geen moeite

Annika, 11 jaar

De Tekening

Maak een tekening, A4 formaat of kleiner (zie de flyer) die de tekst versterkt. In het vrolijk gekleurde voorbeeld van Annika, dat over dansen gaat, danst alles: de danseressen, de tekst, zelfs de muzieknoten.

Lithuania, 14 jaar

De steeds kleiner wordende tekst op de weg versterkt het perspectief…

.

.

Hoe kun je meedoen?     

Zelf, (individueel) of met je groep (bso, scouting etc.) of je klas. De wedstrijd regels staan op de flyer.

Zhou, 6 jaar

Wat kun je winnen?

De Nederlandse prijswinnaars ontvangen een mooi prijzenpakket tijdens de prijsuitreiking in het Japanmuseum Sieboldhuis. De winnende Nederlandse inzendingen worden vervolgens naar Japan gestuurd waar de internationale jury beslist welke gedichten een internationale prijs winnen.

Voor het inzenden

Controleer je haiku, (laat hem ook aan anderen lezen):

  • Begrijp je wat er staat ?
  • Gaat het over steden?
  • Zijn de juiste woorden gekozen
  • Kloppen de lettergrepen ?
  • Past de tekening bij de tekst?
Yozkan, 12 jaar

Hoe kun je je werk inzenden?

Plak achterop je kunstwerk het aanmeldingsformulier dat je op de site kunt downloaden. Stuur het kunstwerk in een envelop per post op naar:
Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd
Grevelingen 6
2401 DN Alphen aan den Rijn

.

Downloads:

.

.

Veel succes !