Verslag Internationale Haiku Conferentie in Polen mei 2015

Op 15-17 mei 2015 werd te Krakow in Polen de tweede Internationale Haiku conferentie gehouden. Hieronder het verslag door Rob Flipse.

In het mooie, moderne, Japanse Manggha museum aan de Wisla vond op een lang weekend een interessante internationale uitwisseling plaats tussen haijins uit Australië, Japan, Amerika, Canada, Zwitserland, Duitsland, Bulgarije, Kroatie, Engeland, Lithuania, Hongarije, Ukraine, Denemarken, Nederland en gastland Polen. Twee simultaatvertalers Engels/Pools en Pools/Engels begeleidden de verschillende lezingen, presentaties, haiga exhibities en groepsdiscussies.

Het zaterdagavond banket en trouwens het hele festival was ter ere van Czeslaw Milosz (1911-2004) de Poolse Nobelprijswinnaar die veel interesse heeft getoond in haiku. Zondagochtend was er een kukai met als winnaar onderstaande senryu van Brian Robertson:

methadon clinic
we make a line
at the coffee machine

methadon loket
we vormen een rij
voor de koffie automaat

Ter gelegenheid van de samenkomst is er ook een haiku anthologie uitgegeven met een bijdrage van alle deelnemers in het Pools, Engels en de moedertaal. Hieronder de bijdragen van de Nederlandse deelnemers Nan Schepers, Max Verhart en Rob Flipse:

Italiaanse koffie
in een engels koffiehuis
Europesche smaakunie

trouwfoto
mijn toekomstige ouders
nog gelukkig

europa warmt op –
een ijzige wind steekt op
vanuit het oosten

En mijn favoriet uit de bloemlezing is van de grand old man of British haiku die daarmee 2de werd in het 17de Mainichi Haiku Contest:

earthquake tremor
the municipal gardener
drawing back his hoe

aardbevingsschok
de gemeente tuinman
trekt zijn schoffel in

drżenie ziemi
miejski ogrodnik
cofa motyke
Poolse versie is van Robert Kania