Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd 2019 – 2020

De prijswinnaars van de Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd zijn bekend.

Klik hier voor het juryrapport.

Helaas kon vanwege de coronamaatregelen de prijsuitreiking in het Sieboldhuis niet doorgaan. De prijswinnaars hebben persoonlijk bericht ontvangen.

De prijswinnaars zijn: Isa van der Sluis, Philip Mol, Zoë van Pelt, Marnix van Pelt, Simeon Bilbija, Jurjan den Hollander en Nathan Terpstra. Allemaal van harte gefeliciteerd. Hieronder de winnende inzendingen.

De Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd is een internationale haiku- en tekenwedstrijd voor kinderen tot en met 15 jaar. De zestiende editie werd gehouden van 1 oktober 2019 tot en met 29 februari 2020. Het thema was: ‘Sport’. De inzendtermijn is verstreken. U kunt niet meer inzenden.

De zeventiende editie van de Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd wordt gehouden van 1 oktober 2021 tot en met 28 februari 2022. Heeft u zin om mee te helpen met de organisatie van de volgende wedstrijd? Meldt u zich dan aan via info@haiku.nl

Doet uw school ook mee?

Ook uw leerlingen kunnen meedoen aan deze leuke haikuwedstrijd. Meedoen is eenvoudig. Elk kind maakt een tekening op een vel A4 papier en schrijft hierbij een haiku. Download het deelnameformulier en vul hierop de gegevens van het kind.

Plak het ingevulde formulier op de achterkant van de tekening en stuur deze naar:

Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd
Grevelingen 6
2401 DN Alphen aan den Rijn

 U kunt meedoen van 1 oktober 2019 tot en met 29 februari 2020.

Downloads:

Wie mag meedoen?

Alle Nederlandstalige kinderen die op 29 februari 2020 jonger zijn dan zestien jaar mogen meedoen. Elk kind mag één haiku met tekening insturen.

Wat zijn de prijzen?

Iedereen die meedoet is een winnaar. Je hebt tenslotte toch maar mooi een tekening en een haiku gemaakt. Maar wellicht wordt jouw tekening met haiku wel de beste van Nederland? Of de beste van de hele wereld? De Nederlandse prijswinnaars ontvangen een leuk prijzenpakket tijdens de prijsuitreiking in het Japanmuseum SieboldHuis. Van de beste inzendingen wordt een prachtig boek gemaakt. De internationale jury beslist welke inzendingen in dit boek worden opgenomen. Misschien komt jouw haiku wel in de internationale bundel?

Lesbrieven

Dit jaar is het thema van de haikuwedstrijd ‘Sport’. In onze lesbrieven bieden we u een lesbeschrijving aan, waarmee u uw leerlingen op een inspirerende manier kunt helpen om een tekening en een haiku over sport te schrijven. De lesbrieven zijn geschreven door Linda Vogelesang en vormgegeven door Jan Guichelaar. Er is een lesbrief voor het Basisonderwijs en een lesbrief voor het Voortgezet Onderwijs.

Download hier de lesbrieven:

Hoe maak je een haiku?

Ook jij kan een haiku schrijven. Misschien wel een hele mooie. In deze brochure lees je hoe je dit doet.

Wie zitten er in de jury?

De beoordeling van de inzendingen wordt gedaan door een vakkundige jury. De jury bestaat uit kinderboekenschrijver Joke van Leeuwen, kinderboeken illustrator Annemarie van Haeringen en Marian Poyck, eindredacteur van Vuursteen, kwartaaltijdschrift voor haiku en tanka.

Tips van de vorige jury

  • Neem ruim de tijd voor het maken van zowel je haiku als je tekening. Een goede inzending maak je niet zomaar even snel tussendoor.
  • Plaats je tekst zo in je tekening dat tekst en beeld elkaar niet in de weg zitten, maar versterken.
  • Maak geen spelfouten in je tekst. Ben je niet zo’n goede speller? Vraag dan iemand je tekst na te kijken.
  • Denk goed na over punten (vaak beter van niet), komma’s en hoofdletters, ze maken deel uit van je tekst.

Welke landen doen mee?

De Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd is een initiatief van JAL Foundation Japan. Voor meer informatie over de internationale competitie klik hier: World Children’s Haiku Contest

Inspiratie nodig?

Klik hier voor de uitslag van de vorige wereld kinderen haiku wedstrijd, inclusief de tekeningen en leuke video’s.

Facebook / Instagram

Ben je actief op Facebook of Instagram? Deel je onze Facebook pagina of onze Instagram pagina met je vrienden en je familie?

Comité van aanbeveling:

  • Herman van Rompuy, President Emeritus European Council
  • Kris Schiermeier, Directeur-bestuurder van Japanmuseum SieboldHuis
Haiku en tekening door Schway (14) uit USA
Haiku en tekening door Dylan (11) uit Ierland
De Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Japanmuseum SieboldHuis